Arctic-meglere er tungt lastet i Atlantic Sapphire. Nå vil Finanstilsynet granske meglerhuset

Nyheter
0

Arctic Securities var tilrettelegger og finansiell rådgiver i forbindelse med børsnotering og emisjon i Atlantic Sapphire.

Det corporate-tunge meglerhuset har vært blant de største optimistene på vegne av Atlantic Sapphire, ledet av et kursmål på 175 kroner og en klokkerklar kjøpsanbefaling. Kursmålet ble riktignok høvlet ned med 45 kroner sist torsdag, etter en rekke tilbakeslag fra pionerselskapet i Miami.

Arctic Securities har tette bånd til Atlantic Sapphire. Meglerhuset var finansiell rådgiver i forbindelse med selskapets emisjon og børsintroduksjon. Arctic har også arbeidet som såkalt marketmaker for å styrke aksjelikviditeten. Videre har Arctic mottatt honorar for banktjenester fra selskapet, riktignok ikke de siste 12 måneder.

Populær
Atlantic Sapphire har lenge vært og er fortsatt en populær aksje rundt meglerbordet til Arctic Securities. I den såkalte disclaimeren i forrige ukes analyse fremgår det også at «Arctic kan ha posisjoner i selskapet».

Finanstilsynet kom mandag med en knusende rapport for meglerhuset og dets analysesjef Morten Nystrøm, som hadde handlet aksjer før han og analyseavdelingen sendte ut positive analyser om de samme aksjene, skriver Dagens Næringsliv.

Finanstilsynets rapport kom etter at tilsynet har undersøkt hele analyseavdelingen til Arctic. Finanstilsynet konkluderte med at Arctic «ikke har innrettet sin virksomhet på en slik måte at risikoen for interessekonflikter mellom foretaket og dets kunder eller foretakets kunder seg imellom begrenses til et minimum.»

Meglere
Men Finanstilsynet har ikke nøyd seg med det.

– Finanstilsynet arbeider for tiden med ytterligere ett tematilsyn hos Arctic Securities, begrenset til informasjonshåndtering og ordredokumentasjon, samt egenhandel gjennomført av ansatte i avdelingene Sales og Corporate Finance, forteller Finanstilsynets direktør for markedstilsyn, Anne Merethe Bellamy, til DN.

«Sales» betyr meglere og «Corporate finance» betyr finansielle rådgivere, og er avdelingen som bistår selskaper med å hente penger, børsnoteringer, fusjoner og oppkjøp, salg og annen rådgivning.

Meglerne er særlig aktive. Og Atlantic Sapphire er blant favorittene.

Falt
Aksjemegler Alexander «Biffen» Borgen sitter på over en million aksjer i Atlantic Sapphire, viser en utskrift fra Brønnøysund-registeret. Aksjene er fordelt mellom hans to investeringsselskaper Borgano (636.394 aksjer) og SP Capital (365.140 aksjer). En annen megler, Esten Løkkebakken, eier 10.000 aksjer i Atlantic Sapphire via sitt selskap Mara Capital. Aksjemegler Morten Aarnseth eier privat 6.000 aksjer i den landbaserte oppdretteren.

I sum er Arctic-meglerne med det blant de syv største eierne i Atlantic Sapphire.

Atlantic Sapphire har fått hard medfart på børsen den siste tiden. Mandag falt aksjen nye 2,4 prosent, til 87,80 kroner.

Kilde: Infront