Arbeidsledigheten blant sjøfolk har ikke vært lavere på tre år

Nyheter
1424

Siden ledighetstoppen i fjor er antallet mer enn halvert, viser ferske tall fra NAV.

– Det er veldig bra at ledighetstallene har gått ned. Men dessverre er det sånn at de fleste arbeidsplassene som er kommet den siste tiden er midlertidige avtaler.

Det sier administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande.

Spesielt i spotmarkedet for offshore-båter er det mange som er hyret inn via bemanningsbyråer på midlertidige kontrakter, ifølge Sande.

– Og det er jo ikke ulovlig på noen måte, men det viser at det fremdeles er mye usikkerhet i markedet. Rederiene tør ikke å ansette fast i frykt for nye nedturer, sier Sande.

Forventer at aktiviteten faller
Nedgangen i arbeidsledighet til sjøs det siste halvåret følger et mønster som gjentar seg hvert år, hvor ledigheten faller om sommeren og øker om vinteren.

Som det fremgår av tallene fra NAV øker ledigheten noe i august.

– Og nå går vi inn i en høst og vinter hvor vi forventer at aktiviteten faller igjen, sier Sande.

Ikke sikre på hvor sjøfolkene blir av
Johnny Hansen, nylig gjenvalgt leder for Sjømannsforbundet, ser også blidt på at ledighetstallene har falt. Han sier det sågar kan være vanskelig for rederiene å få tak i folk i enkelte segmenter nå.

Hansen er imidlertid ikke sikker på at færre arbeidsledige sjøfolk er ensbetydende med at de som er gått ut av ledighetskøen har fått seg jobb til sjøs.

– Det har vi ikke noen god oversikt over. Hvis nedgangen skyldes at sjøfolkene har funnet seg andre ting å gjøre, er ikke dette like positivt, sier han.

1423 færre sjøfolk på to år
I 2009 sluttet Norges Rederiforbund å føre oversikt over norske sjøfolk.

Tidligere i år besluttet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at det igjen skulle samles inn tall, og i september i år forelå den første oversikten fra SSB.

Den viste at det i gjennomsnitt var 19.809 norske sjøfolk på norske skip i 2017.

Det er en nedgang fra 20.739 i 2016 og 21.232 i 2015.

Statistikken sier imidlertid ikke noe om hva sjøfolkene tar seg til etter at de er går i land.

– Det håper vi å få mer informasjon om fremover, så vi kan sette inn riktige tiltak for å motvirke en eventuell endring her, sier Hansen.