Søre Sunnmøre tingrett konkluderer med det ikke var produksjonsfeil som førte til at AquaDomen havarerte under stormen «Ole» i 2015.
Det var i september det ble kjent at Cermaq hadde saksøkt MSC i Måløy og Norpartners i Fosnavåg for 14,3 millioner kroner. Partene møttes i tingretten senere samme måned.
Cermaq mente produksjonsfeil førte til at AquaDomen havarerte i 2015, og krevde en erstatning for skader på anlegget. Det var særlig to forhold som ble fremholdt som årsak til havariet, henholdsvis luft i laminatet og at fibermattene var lagt i feil retning slik at flyteringens evne til å motstå trekkrefter var vesentlig svakere enn det som var forutsatt.
MSC og Norpartners på sin side mente havariet skyldtes ekstremvær. MSC fremmet også krav om erstatning mot Cermaq. Påstandsgrunnlaget var at det var MSC og ikke Cermaq som er den reelle eieren av AquaDomen.
– Vi er svært skuffet
I en fersk dom fra Søre Sunnmøre tingrett frikjennes Norpartners og MSC fra hovedkravet. Samtidig frikjennes Cermaq fra motkravet til MSC. Retten skriver at Norpartners har vunnet hovedkravet, og fått medhold fullt ut. Cermaq dømmes derfor til å betale saksomkostninger pålydende 1.355.538,41 kroner til Norpartners.
«Det er ikke ført bevis som kan sannsynliggjøre at AquaDomen ikke villle ha blitt skadet i uværet dersom fibermattene var lagt motsatt vei, eller dersom det ikke var luft i laminatet.»
«Retten finner på denne bakgrunn at det er sannsynliggjort at været var en nødvendig betingelse for de skader AquaDomen ble påført, og at det var en vesentlig årsak til havariet», heter det i dommen.
– Vi mener det er klare holdepunkter for at Aquadomen hadde produksjonsfeil, og at produksjonsfeilene var hovedårsaken til havariet, men registrerer at retten ikke har funnet grunnlag for å konkludere med dette. Vi er svært skuffet over den avsagte dommen. Vi vil lese dommen grundig før vi konkluderer med hva vi gjør videre, skriver Astrid Aam, kommunikasjonssjef i Cermaq, i en e-post til iLaks.
Daglig leder i Norpartners, Ivar Gaustad, er naturligvis på sin side fornøyd med dommen.
– Norpartners synes det er en grundig og rett dom. Samtidig så understreker den viktigheten i denne type prosjekter å velge rett prosjektledelse, og ikke minst ansvarlig kunde som forstår risikoen med utviklingsprosjekter.
MSC har også fått fullt medhold i hovedkravet, mens Cermaq har fått fullt medhold i motkravet. Retten anfører at «ingen av partene kan anses å ha vunnet saken fullt ut.» Cermaq må betale 455.000 kroner i saksomkostninger til MSC.
iLaks har også kontaktet daglig leder i MSC, Øystein Olav Grønolen. Han sier han har vært opptatt i møte hele torsdagen, og ikke kjente til at dommen var kommet. Han ønsker derfor ikke å kommentere den på nåværende tidspunkt.
Kritiseres for dårlig prosjektledelse
I dommen kritiseres Cermaq for å ha gjennomført besiktigelse først 13. februar 2015 (havariet skjedde 7. februar) – dette etter at AquaDomen var slept til en annen lokasjon uten at det er sannsynliggjort hvilken betydning det har hatt for skadene.
I tillegg får både Cermaq og MSC kritikk for at «prosjektet har lidt under dårlig organisering og prosjektledelse.»
Når det gjelder hvem som er eier av AquaDomen, mener retten at det er Cermaq som var den reelle eieren da havariet skjedde. Dette begrunnes blant annet med at den som bærer alle kostnader og risiko for drift av anlegget, og som i tillegg har vederlagsfri bruksrett til dette, også har eiendomsretten til anlegget. Ifølge retten var MSC sine rettigheter til AquaDomen etter overlevering begrenset til teknisk testing, samt immaterielle rettigheter.