Aquabyte og Imenco inngår partnerskap på undervannskamera

Nyheter
1466

Aquabyte, som utvikler maskinlærings- og maskinsynsmodeller som brukes til å telle lakselus, måle biomasse og vurdere fiskehelse direkte i merd og Imenco Havbruk, et datterselskap av det subsea-selskapet Imenco inngår et partnerskap for et akvakulturkamera utstyrt med maskinlæringssystem.

Ved å kombinere norsk undervannsteknologi og maskinlæringssoftware fra Silicon Valley håper selskapene å tilby norske fiskeoppdrettere det beste fra to verdener. Et Aquabyte-kompatibelt kamerahus utviklet av Imenco opererer to 4K kamerasensorer og bruker tilleggslys til å lyse opp overflaten på fisken for å øke overflatekontrasten. Resultatet er at kan kan detektere alle stadier av lakselus ut fra bilder.

– Vi er veldig glad for dette samarbeidet, og for å arbeide sammen med et velrespektert selskap med utprøvd høykvalitets teknologi som Imenco. Med dette partnerskapet kan både Aquabyte og Imenco fokusere på det de kan best – Aquabyte utvikler algoritmer og Imenco utvikler kamera, sier daglig leder i Aquabyte, Bryton Shang. 

– Dette gjør det lettere for oss å bygge enda mer nøyaktige system for automatisk lusetelling, hvor vi kan differensiere også de minste stadiene av lakselus.

Aquabyte planlegger å tilby flere produktlinjer som er kompatible med Imenco sitt kamerasystem – det første produktet som lanseres er lakselustelling, etterfulgt av biomassestimering og fiskehelsevurdering. Programvaren bruker avansert maskinlæringsteknikker og er også i stand til å re-identifisere unik fisk.

Kamerasystemet er forventet leveringsklart tidlig 2019.