Aqua Pharma sin globale fiskehelsesjef på tur med «Steyer» for å avluse

Nyheter
0

Dødelighet på kun 0,15 prosent.

Mannskapet på «Steyer» er på vei nordover for å bistå i avlusingen av noen lokaliteter i Harstad området. Nylig ankom Per Kristian Sætre fartøyet. Han er Aqua Pharmas globale fiskehelsesjef. Sætre er ikke ukjent ombord, siden han var skipets fiskehelsesjef frem til januar i år. Da gikk han over i ny stilling som Global Fish Health Manager i Aqua Pharma.

– I den rollen er mine viktigste oppgaver å ha god dialog og oppfølging av våre kunder og behandlingen vi gir, men minst like viktig er det å være tett på å følge med det som skjer i markedet. Det er mye å følge med på, sier Per Kristian Sætre.

Per Kristian Sætre. Global fiskehelsesjef i Aqua Pharma. (Foto: Steve Hernes).

– Om bord er min primæroppgave å følge med på fisken, både før og under behandling. At den går så skånsomt for seg som mulig, samtidig som dødeligheten er lav og behandlingseffekten god.

Den globale fiskhelsesjefen er godt fornøyd med resultatene de oppnår.

Ser bra ut i år
– I fjorårets sesong endte vi på en gjennomsnittlig dødelighet på 0,15 prosent og effekten var god, med godt over 90 prosent. Så langt i år ser det også veldig bra, sier Sætre.

Sætre er utdannet fiskehelsebiolog fra Universitetet i Tromsø, og begynte å jobbe i Vesterålen Fiskhelsetjeneste etter studiene. Etter hvert ble det til Åkerblå, og i 2018 begynte han som fiskehelsesjef i Aqua Pharma, fast på «Steyer».

Fartøyet har de siste månedene drevet avlusning fra Molde i sør til Harstad i nord. «Steyer» opererer i spotmarkedet, og da kan det bli mye arbeid i enkelte perioder, forteller Sætre. Det er økt kapasitet og flere aktører på markedet for avlusning, så konkurransen er absolutt til stede.

– Min opplevelse er nok at det har vært litt lavere aktivitet i år enn tidligere, noe skyldes lavere lusepress, men også økt kapasitet. Temperatur i sjø gjorde at det ble noe senere oppstart i vår, men allikevel syns jeg det fra vårt ståsted at det ser ut som om lusesituasjonen er bedre i år enn tidligere. Fartøyet har i hovedsak vært i Trøndelag og nordover i år. Jo lengre nord, jo bedre fiskehelse, sier Sætre som får støtte fra skipperen.

Per Kristian Sætre, med hydroliceoperatørene ombord på «Steyer». Til venstre står Stefán Þór Jónsson, og til høyre Andreas Warquist. (Foto: Steve Hernes).

Behageligere å jobbe i nord
– Her trives vi veldig godt. Jeg syns det generelt er litt bedre fiskehelsestatus her. Det er behageligere å jobbe når anleggene ikke står så tett, sier Sætre.

Han får støtte av skipper Ingvar Þór Gylfason.

– For min del liker jeg meg best i Nord-Norge. Synes fisken er sterkere og friskere her. Jeg har vært skipper her siden båten ble satt i drift med åtte hydrolicere i 2017. Med fiskehelsesjefen, er vi ti personer på skiftet. De faste folka hver gang. Det gjør oss til et sammensveiset team, noe som absolutt er en fordel, sier Gylfason.

Tror på BREEZE
Aqua Pharma opererer i åtte ulike land med sine vel 50 ansatte, og fikk i juni tildelt nær 13 millioner kroner i tilskudd fra EU gjennom EIT-food til BREEZE-prosjektet. Dette er et utviklingsprosjekt i samarbeid med Pulcea, NTNU og Universitetet i Stirling. Har jobbes det med utvikling av en ny metode med bruk av hydrogenperoksid kombinert med ultralyd, der enzymer tilsettes som bryter ned legemiddelet før det slippes ut.

Lakselusa vil alltid finnes i sjøen, men utviklingen av lusetall på oppdrettslaksen er positiv, og Sætre er optimistisk på vegne av selskapets nye løsninger og forbedringer i næringa fremover.

– Som fiskehelsebiolog håper jeg vi har en helt annen situasjon om fem år enn nå. Utvikling med heltrukken presenning er ett alternativ. At det fremover blir bedre kontroll og mer skånsomme metoder for fisken ved avlusning, er viktig. Jeg tror det er mulig å få til. Klarer vi det gir det også mindre lus generelt, sier Per Kristian Sætre.