Formelt sett åpnes messen først i morgen. Det er den 23. gang verdens største sjømatmesse går av stabelen i den belgiske hovedstaden. I løpet av tre hektiske dager skal 1.700 utstillere fra hele verden vise seg frem for over 25.000 besøkende.
Utstillerne er klodens ledende leverandører av sjømat.
Sjømat-VIP’ene
Brüssel-messen er særlig viktig for å koble kjøpere og selgere av fisk og skalldyr. Fra hele verden flys disse inn å for å forhandle priser og handelskvantum for tiden fremover. Ikke bare av laks og ørret, men et vidt sortiment av sjømat.
Alle som betyr noe i sjømatbransjen vil avlegge EU-hovedstaden en visitt denne uken. Først og fremst på de blå filtteppene i messeområdet ved Heysel-stadion, men, og det er kanskje vel så viktig, i restauranter og vannhull nær Grand Place.
Bakteppet i år er imidlertid preget av den siste tidens prisfall for laks. På to uker har lakseprisen falt med åtte kroner kiloet. Det har ikke vært registrert lavere aprilpriser siden 2012.
Forklaringen på lakseprisfallet ligger både på tilbuds- og etterspørselssiden.
Kostnadsinflasjon
Prisfallet, isolert sett, er ikke så dramatisk. Det som er mer bekymringsverdig er at kostnadene for å produsere et kilo laks har steget markant de siste årene.
Mens snittprisen på årsbasis i 2012 var vel 26 kroner, ga dette et nullresultat for den norske oppdrettsnæringen. De siste tre år har imidlertid produksjonskostnadene blitt drevet opp. Særlig skyldes dette økte kostnader til avlusning, samt stigende fôrpriser. Effekten er at gjennomsnittsoppdretterens produksjonskostnader nå ligger nær 30 kroner kiloet.
Denne ukes pris, på 33-34 kroner kiloet, er dermed faretruende nær break-even – på en tid av året der det normalt er høye laksepriser.
Dette vet innkjøperne i supermarkedkjedene, røykeriene og foredlings- og foodservicebedriftene som de kommende tre dager skal sette seg ned med norske lakseeksportører. Og de vil gripe dette begjærlig under prisforhandlingene – for å sikre seg billigst mulig laks i månedene som kommer.