Åpnet RAS-anlegg i Spania: – Hvorfor må vi spise laks fra Norge, Storbritannia eller Irland?

Nyheter
0

Starter produksjonen i oktober.

Det nye produksjonsanlegget forventes å produsere rundt 3.000 tonn laks i året, noe som representerer fem prosent av det totale konsumet i Spania.

Torsdag innviet regionpresident Miguel Ángel Revilla det første byggetrinn av et nytt 25.000 kvadratmeter stort lakseproduksjonsanlegg i Cantabria. Det er det første i Spania. Anlegget forventes å skape rundt femti nye arbeidsplasser i regionen, en utvikling presidenten beskrev som «gode nyheter for Cantabria.»

Meksikansk
RAS-anlegget er et resultat av en investering av meksikansk eide Norcantabric på 32 millioner euro med støtte fra regjeringen i den nordspanske provinsen Cantabria.

I første runde forventer Norcantabric å produsere mellom 120 og 250 tonn, men ved full kapasitet forventes anlegget å produsere rundt 3.000 tonn laks i året.

Den første fasen består av tre grunnområder for produksjon (inkubasjon, startfôring og smolt), mens den andre fasen, planlagt til neste år, vil være byggingen av påvekstanlegget, hvor laksen vil nå fire eller fem kilo i vekt.

Bedre vann og klima
Revilla understreket at det vil være et «førsteklasses» kvalitetsprodukt, takket være fordelen av «ekstraordinært og rent vann» i Asón, «som alltid har vært en lakseelv.»

– Hvorfor må vi spise laks fra Norge, Storbritannia eller Irland når vi har bedre vann og bedre klima for å produsere kvalitetslaks? spurte Revilla retorisk.

For den kantabriske administrerende direktøren, Emilio Cano, er Norcantabrics suksess «garantert» gitt det voksende markedet for laks, som i Spania alene er verdt rundt 300 millioner euro, men som til nå har vært avhengig av import.

Den første laksen fra anlegget forventes å bli slaktet om 22 måneder.