Tirsdag åpnet Oslo Seafood & Cargo Center (OSCC) sitt nye kjølelager like ved flystripen på Gardermoen.
– Vi har kapasitet til å håndtere cirka 96 flybrett per time. Om vi automatiserer kan vi komme opp i nærmere 300, sier Roy-Egil Skredderberget, administrerende direktør i OSCC, til Logistikk Innside.
Norge eksporterer 220.000 tonn sjømat, i vesentlig grad laks, luftveien via Oslo lufthavn Gardermoen årlig. Dette tilsvarer cirka 600 tonn hver eneste dag – fordelt på rene fraktfly og i lasterommene i passasjerfly.
For å holde fisken kald eksporteres også store mengder is. Nå kan ismengden reduseres betydelig med det nye kjølelageret på Gardermoen, siden flycontainerne ikke lenger trenger å oppbevares utendørs, ofte i timevis i solsteken, i påvente av lasting inn på flyet.
Med mindre is per kasse, og derigjennom mindre drivstofforbuk på å frakte «unødvendige isblokker», reduseres klimafotavtrykkene.
OSCC disponerer et areal på 15.000 kvadratmeter. Dette kan utvides senere hvis behovet melder seg.
Selskapet, som omsatte for 108 millioner kroner i 2021, er eid av Coast Seafood.