I en 80 siders sektorrapport, ført i pennen av analytikerduoen Henning Lund og Fredrik Stenslien, fremheves det at den gunstige markedsbalansen åpner for fete kontantutbytter, samtidig som dette slett ikke er priset inn i aksjene.
Festen har så vidt begynt
«Etterspørselen av laks, drevet av svake kroner, har igjen vist seg bunnsolid og vi må oppgradere våre lakseprisprognoser, med følgelig positiv inntjening og verdsettelseskonsekvenser. Vi tror på lav global tilbudsvekst de neste to årene, og fortsatt under etterspørselsveksten fra 2017e, noe som tyder på at høstingen av kontantstrømmen knapt har begynt i lakseoppdrettsnæringen», heter det i rapporten som ble offentliggjort i morges.
Pareto oppgraderer sine 2015e og 2016e lakseprisprognoser med henholdsvis tre og to kroner, til 43 kroner og 43,50 kroner. Den estimerte EBIT for 2015 er med oppgradert med rundt 1,50/kg idet noe kostnadsvekst spiser av resultatet.
«I dag utgjør valutaendringer en netto positiv margin virkningen av rundt fem kroner per kilo i forhold til tidlig 2013, da fordelaktige euro-bevegelser mer enn oppveier negative USD-bevegelser».
Chilenere som kommer sent til festen – men i tide til hovedretten
De chilenske laksepriser har vært vesentlig lavere enn de europeiske priser i løpet av 2014, på samme tid som det chilenske kostnadsnivået har vært høyt. Dette har ført til svak inntjening og fortsatt press på balansene.
«Vi forventer at den chilenske volumvekst vil gå fra høy til negative nivåer, derav forventer vi økning i chilenske priser fra Q1’15e. Vi forventer en reduksjon i kostnadsnivået allerede fra og med dette kvartalet i Chile. Den chilenske festen er avhengig av kontantstrømfokus, ikke volum. Vi forventer at de chilenske oppdrettselskapene har lært leksen fra høy volumvekst, noe som har resultert i to kriser de siste syv årene. Gjennomsnittlig inntjeningsmargin siden 2006 er så lav som NOK 1,6 per kg i Chile vs. NOK 6,9 for den norske industrien. Vi er optimistiske på vegne av den chilenske næringen, men optimismen er basert på nøkternhet blant eierne og styring når det gjelder volumvekst, og at fokus fremover vil være på vekst i kontantstrøm og biologisk kontroll».
Høy direkteavkastning
I mangel av særlige organiske vekstmuligheter, parret med høy inntjening, er det duket for store kontantutbytter i tiden fremover, mener Pareto-analytikerne.
«Vi forventer betydelige utbytteutbetalinger fra de fleste av selskapene de neste årene, med en gjennomsnittlig avkastning på ni prosent per år. Vi forventer at Marine Harvest, Lerøy Seafood Group og AKVA Group vil betale den høyeste utbytteavkastning de neste to årene. Vi finner også at disse selskapene har høyest utbyttekapasitet. Laksesektoren er nå priset til P/E’15e 9x og en EV/EBITDA’15e 6x, som vi finner attraktiv ettersom vi ikke ser enden av denne positive syklusen. LSG og SALM er nå priset under sammenlignbare selskaper, vi finner ikke forventet (og historisk) premie i MHG og disse storaktørene er derfor våre toppvalg».