Stortinget. Foto: Aslak Berge

Åpent seminar om hemmelig grunnrenteskatt

Kommentarer
0

Føljetongen om grunnrenteskatten, og kommunikasjonen om den, fortsetter med uforminsket styrke. Ikke minst innad i regjeringen.

Ping-pong-kampen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter. Mens Arbeiderpartiet, primært ved nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran, prater ned regjeringens skattebehov fra oppdrettsnæringen, vil Senterpartiet, med partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, supplert av sin parlamentariske leder og fungerende leder for finanskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, øke provenyet.

– Regjeringens utgangspunkt er at provenyet skal være i størrelsesorden 3,65-3,8 milliarder, uttalte Skjæran i slutten av januar.

Samme hele tiden
Dette ble, etter noen dager, nedsablet av Vedum:

– Vi har sagt det samme hele tiden, sa Trygve Slagsvold Vedum, og viste overfor Finansavisen gjentatte ganger til satsen på 40 prosent.

Det betyr et skatteproveny på 10-11 milliarder kroner.

Kommentar: Aslak Berge

Regjeringens budsjettpartner, SV, har tidligere uttalt at en skattesats på 15 prosent, som summen 3,6-3,8 milliarder innebærer, «høres veldig lavt ut».

Her forhandler alle med alle. Til og med innad i regjeringen – i det offentlige rom.

Uttalelsene har gitt den reneste jojo-utvikling på lakseaksjene på børsen. Milliardene hagler. Norges kanskje viktigste fremtidsnæring er blitt en kasteball. Noe pent syn er det ikke.

Innrettet
Torsdag denne uken prøvde Skjæran seg igjen:

– Jeg opplever at næringen har bygget mye av argumentasjonen på at vi er tenkt å ta inn ti milliarder kroner i 2024. Men slik er det ikke, sa han til IntraFish.

– Dette er børssensitive saker og det er derfor viktig at i alle fall vi som sitter med ansvaret tenker gjennom hvordan vi uttaler oss i det offentlige rom, når anonyme kilder i et oppslag i en avis kan sette aksjekurser i spill. Hvis dere leser nøye gjennom avisene i denne perioden, ser dere hvordan jeg har innrettet min måte å snakke på, jeg har ikke ønsket å by på noen overraskelser underveis, la han til, og ønsket ikke å kommentere saken utover det.

Det er ventet at de politiske diskusjonene om grunnrenteskatten vil fortsette ut april. Et vedtak i grunnrenteskatten, som faktisk ble innført 1. januar, er ventet før Stortinget tar sommerferie.