Ap advarer mot prodfisk-vedtak: – Politisk betent i en krisetid

Nyheter
1157

Det er nå særlig viktig å holde hjulene i gang i norsk produksjon og foredling av laks, mener Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne, Cecilie Myrseth.

Mandag kveld kunne iLaks rapportere at Mattilsynet innvilger en midlertidig dispensasjon fra regelen om at fisk med kvalitetsfeil skal sorteres og bearbeides i Norge – for selskapene Mowi og Lerøy.

Bakteppet var at Mowi, Lerøy og Sjømat Norge hadde sendt inn søknader grunnet ekstraordinære utfordringer knyttet til ringvirkninger fra koronaviruset. Sjømat Norge trakk seinere sin søknad.

Utfordrende
Lerøy opplyste at virusrestriksjoner på ansatte i produksjonen gjør det utfordrende å håndtere volumet av produksjonsfisk.

Produksjonsfisk, gjerne kalt «prodfisk», er laks med synlige kvalitetsmangler som må feilrettes innenlands før denne kan eksporteres. Normalt er tre til fem prosent av et slakt «prodfisk».

Det politiske vedtaket har gjort sitt til at flere andre aktører nå har søkt om dispensasjon fra kvalitetsforskriftens paragraf 17.

Les også: – Vi ønsker å bidra i den pågående dugnaden for å bryte ned merkevaren «Seafood from Norway»

Cecilie Myrseth, Stortingsrepresentant og fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er blant dem som reagerer på dette. Hun legger ikke skjul på at hun er skeptisk til dispensasjonssaken.

Krisetid
– Jeg advarer sterkt mot å gjøre vedtak som er politisk betent i en krisetid, dersom det ikke er helt nødvendig. Det vi trenger nå er samling og forståelse for de tiltak som i verksettes. Nå stilles det spørsmål med både behovet for å så raskt midlertidig avvikle bearbeidingsplikten og det siste disse dispensasjonssøknadene, sier hun til iLaks.

– Dersom det er nødvendig å gjøre vedtak som vi vet har en politisk brodd og uenighet, så må det i allefall begrunnes veldig godt slik at det skaper forståelse. Derfor ber jeg fiskeriministeren straks klargjøre hvorfor han mener dette var riktig.

Bidra
Hun mener det er essensielt å holde norsk foredling i høy aktivitet i denne perioden.

– Det er spesielt viktig nå holde norsk bearbeiding og produksjon oppe, da må vi alle bidra til at industrien har nødvendig råstoff. Der oppfordrer jeg også de store til å bidra om det er mulig, fremfor å sende fisk ut av landet.

– Det vi nå trenger er produkter i salg til husholdningene. Horeca-markedet også i Europa er jo tilnærmet helt nede da restauranter og hotell og så videre er stengt, påpeker Myrseth.