– Antall lusebehandlinger er vesentlig redusert, og vekst- og overlevelsesrater vesentlig økt sammenlignet med gjennomsnittet siste fem år

Nyheter
0

Lerøy Seafood Group rapporterer i dag et konsolidert operasjonelt EBIT på 906 millioner kroner for andre kvartal 2024. Det er det høyeste resultat som er oppnådd siden fjerde kvartal 2022.

Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 938 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

Med et slaktevolum på 36.700 tonn laks og ørret, endte EBIT/kg på 21,2 kroner.

Nedsenkede merder
– Den positive trenden i biologisk prestasjon har fortsatt i andre kvartal, og vi presterer bra i et kvartal preget av fallende laksepriser. Antall lusebehandlinger er vesentlig redusert, og vekst- og overlevelsesrater vesentlig økt sammenlignet med gjennomsnittet siste fem år, kommenterer Lerøy-topp Henning Beltestad.

– For snart fem år siden startet vi et omfattende prosjekt for å utforske nye teknologier som tar sikte på å håndtere en av næringens største utfordringer; forekomst av lakselus og tilhørende behandlinger som negativt påvirker fiskevelferden. I august slaktet vi vår første laks fra nedsenkede merder. Denne innovative teknologien viser veldig lovende resultat, og vi tror den vil være en viktig vekstdriver for Lerøy fremover, sier Beltestad.

Lerøy sitt hovedkontor i Bergen. Foto: Tina Totland Jenssen

Scottish Seafarms leverte også betydelige forbedringer i biologi, noe som resulterer i en betydelig økning i overskuddet sammenlignet med fjoråret.

Segmentet for videreforedling, salg & distribusjon rapporterte en operasjonell EBIT på 217 millioner kroner.

– Den positive utviklingen i segmentet fortsetter. Dette drives av driftsforbedringer og økt utnyttelse av vår integrerte verdikjede, sier Beltestad.

På sporet
– Vi er en betydelig matprodusent, er godt posisjonert, og føler på et stort ansvar for å bidra til økt sjømatkonsum i tråd med Helsedirektoratets oppdaterte kostholdsråd som stadfester at en bør spise mer sjømat, fortsetter han.

Villfangst-segmentet rapporterte en operasjonell EBIT på -4 millionerkroner som er betydelig lavere enn samme kvartal i fjor. – Utsiktene for villfangst er meget utfordrende på grunn av betydelige kvotereduksjoner de senere år. Kvoterådet for 2025 indikerer ytterligere kutt. Denne utviklingen er utvilsomt utfordrende for denne delen av vår virksomhet, påpeker Beltestad.

– Lavere laksepriser påvirket markedet i andre kvartal, men vi er optimistiske med tanke på de langsiktige utsiktene. Vi er på sporet mot våre ambisiøse 2025-mål for både havbruk og VAP S&D. Vi har høyt fokus på å forbedre rogn- og smoltkvalitet, implementere ny havbruksteknologi og optimalisere prosesser. Vi ser også økende etterspørsel etter en integrert verdikjede med sterk bærekraftsprofil, og ser betydelig potensial for å øke inntjeningen i våre europeiske nedstrømsvirksomheter, avslutter Beltestad.