Ansatte fikk ikke jobbe turnus etter endt sykmelding: Wilsgård Fiskeoppdrett tar selvkritikk på én ting etter å ha blitt dømt i forliksrådet

Nyheter
1786

To ansatte hos Wilsgård Fiskeoppdrett mente de mot sin vilje ble satt inn i 37,5 timers uke istedenfor turnus etter endt sykemelding, og framsatte derfor et krav om tapt lønn og feriepenger i forliksrådet. Wilsgård Fiskeoppdrett på sin side mener de ansatte er kjent med ordningen som gjelder ved gjeninntreden etter sykemelding, men innrømmer de burde varslet de ansatte før friskmelding.

I dommen fra Torsken forliksråd, som iLaks har fått tilgang på, går det fram at kravet som ble framsatt var på 77.862 kroner. Mekling ble forsøkt mellom partene under et rettsmøte i Torsken 4. september, men førte ikke frem da den ene av de ansatte, som for øvrig har sluttet i bedriften, forlangte dom.

«Følte de ikke ble hørt»
De ansatte mener ifølge dommen at det ikke er en felles norm hos Wilsgård Fiskeoppdrett ved gjeninntreden etter sykemelding. På drøftingsmøter etter endt sykemelding, ble det ifølge de ansatte lagt frem at de skulle jobbe 37,5 timer i stedet for 7/7 turnus, som de jobbet før de ble syk.

«Arbeidstakerne oppfattet dette som en beskjed og følte de ikke ble hørt», står det i dommen.

De ansattes advokat, Tina Storsletten i LO, mente det ikke var behov for tilrettelegging da begge var friskmeldt. De to ansatte skal ha blitt satt inn i 100 prosent stilling, men fikk ikke utbetalt ubekvemstillegg da de ikke jobbet skift eller helger. Den ene ansatte uttalte under rettsmøtet at det måtte jobbes med å få en klar prosedyre/avtale hos Wilsgård Fiskeoppdrett på hvordan arbeidsordning praktiseres etter langtidssykmelding.

Daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett, Fredd-Jarle Wilsgård. FOTO: Trine Forsland

Tar selvkritikk
Klagemotparten ved daglig leder Fredd Wilsgård redegjorde under møtet for bedriftens praksis, hvor de ønsker at arbeidstakerne skal inn i 37,5 timers etter sykemelding, som et tilretteleggingstiltak for å hindre den belastning det medfører å jobbe i turnus. Dette blir ofte individuelt vurdert, opplyste Wilsgård under rettsmøtet.

Ifølge Fredd Wilsgård er de ansatte kjent med ordningen med å bli innsatt i 37,5 timers uke etter endt sykemelding. «Derimot mener en at en kan ha varslet hver enkelt før friskmelding», uttaler Wilsgård i dommen.

Det understrekes samtidig fra Wilsgårds side at arbeidskontrakten er klar og at arbeidsgiver har styringsrett.

Wilsgård tilbød under rettsmøtet å dekke 50 prosent av reelt ubekvemstap, som tilsvarer 6.000 kroner for den ansatte som har sluttet, og 3.000 kroner for den andre ansatte, som fortsatt jobber i bedriften.

I dommen, som er enstemmig, dømmes Wilsgård Fiskeoppdrett til å betale det selskapet la ned påstand om, altså henholdsvis 6.000 og 3.000 kroner. I tillegg må hver av partene dekke sine saksomkostninger.

Forliksrådet kommer deretter med en oppfordring:

«Wilsgård AS bør klargjøre praksisen sin, samt informere de ansatte hvilken praksis bedriften benytter seg av etter langtidssykemelding.»

Daglig leder Fredd Wilsgård skriver i en e-post til iLaks at selskapet ikke kan kommentere denne saken spesielt, men at de på et generelt grunnlag gir følgende kommentar:

«Det er arbeidsgivers rett til å fastsette arbeidstidsordninger og følgelig skjer dette i samråd med våre medarbeidere. Turnus er pga sin form avvik i arbeidstidsbestemmelsene, og krever særskilte avtaler som følge av den belastningen turnus medfører. Det er arbeidsgivers plikt å tilrettelegge for at arbeidstakere som over tid har vært sykemeldt kan komme tilbake i jobb. Det er ikke alltid en løsning å gå fra 100% sykemelding, til 200% jobb, fra en dag til en annen. Wilsgård tar kritikk på at vi kunne vært flinkere å beskrive ordningen og begrunnelsen for den.» 

Unik sak i oppdrettsnæringen
Fellesforbundet avdeling 74 Nord-Hålogaland (LO) er fagforeningen for arbeidstakere i en rekke bransjer, inkludert havbruksnæringen. De har bistått de to arbeidstakerne i saken.

Leif Petter Edvardsønn Hansen. FOTO: Fellesforbundet

– Vår rolle er å bistå tillitsvalgte og medlemmer i arbeidet med å bedre sine lønns- og arbeidsvilkår. Den største delen av slik bistand består i å skolere/utdanne tillitsvalgte og medlemmer til å selv forhandle frem de beste løsningene ute i sin bedrift, forklarer organisasjonsarbeider Leif Petter Edvardsønn Hansen i en e-post til iLaks.

Hansen sier at med over 4.000 medlemmer i avdelingen, fordelt på i underkant av 400 bedrifter i en rekke forskjellige bransjer, er det ikke uvanlig at de må bistå i forliksrådet. Men han legger samtidig til:

– Så vidt jeg kan finne er dette allikevel første saken på flere år, om ikke det i det hele tatt er den eneste, der vår avdeling av Fellesforbundet har bistått i en sak der arbeidstaker klager inn en aktør i havbruksnæringen for forliksrådet.

iLaks har også vært i kontakt med de to ansatte som gikk til sak mot Wilsgård Fiskeoppdrett. De ønsker ikke å uttale seg.