Anmeldte dumping av lusemidler – fikk bot selv

Nyheter
544

– Det gikk veldig fort å få et forelegg på 10.000 kroner, men anmeldelsen jeg ga har jeg ikke hørt noe mer om, sier rekefisker Tor Inge Larsen fra Brønnøysund til NRK Trøndelag.

Fotografert og anmeldt
I september lå han på feltet og hevder å ha opplevd at rekene døde rundt et oppdrettsanlegg.

– Jeg vill spørre om hva det brukte for noe, og om det var trygt å servere kundene mine rekene jeg fanget. De ble sinte på meg og kalte meg en tulling. Senere fikk jeg vite av Mattilsynet at det de brukte mot lusa var hypergiftig, hevder Larsen overfor NRK.

Larsen ble fotografert og anmeldt for å ha gått for nært anlegget, men har samtidig selv også anmeldt en annen oppdretter og et brønnbåtselskap for å ha ødelagt et rekefelt etter å ha dumpet lusemidler ved Leka.

Den saken har det ennå ikke kommet noen reaksjon på, og politijurist Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt forklarer det slik.

– Det er en sak vi etterforsker. I den forbindelse har vi bedt om en uttalelse fra forurensingsmyndigheten, sier Sand til NRK.

Bedre enn på lenge
Miljødirektoratet er fagmyndighet, og henviser til Fiskeridirektoratet som har nye og klarere retningslinjer under utarbeidelse. De lover å svare politiet om den konkrete saken snart.

Are Kvistad er kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge og er slett ikke enig i rekefiskerens påstander. Han mener rekebestanden langs kysten har det bedre enn på lenge.

– Nå må vi ikke bare lytte til fiskeren, men også til forskerne. Havbruksnæringa må også være ydmyke og sørge for god dialog med kyst- og rekefiskere når det anlegges lokaliteter inne i fjordene, sier Kvistad.