Ankesaken mot tidligere EWOS-leder avsluttet: – Jeg har vært frustrert over ikke å bli trodd, og over å bli fremstilt som en skurk

Nyheter
809

Fredag i forrige uke var siste dag i den sju uker lange ankesaken mot den tidligere logistikksjefen i EWOS, som er tiltalt for grov korrupsjon.

I september i fjor ble den tidligere logistikksjefen i EWOS dømt til fengsel i fire år for grov korrupsjon i Sør-Trøndelag tingrett. Samtidig ble en 56-åring fra Sunnfjord dømt til fengsel i tre og et halvt år, og en 58-åring fra Hordaland dømt til fengsel i to år. De to sistnevnte leverte tjenester til EWOS gjennom ulike selskaper. Alle tre anket dommen.

Fant større kontantbeløp
Mandag 21. januar startet ankesaken i Frostating lagmannsrett. Ingen av de tre tiltalte erkjente straffeskyld da rettssaken startet.

Førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik. FOTO: Økokrim

Aktor i saken, førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim, fortalte ifølge Adressa under rettens første dager hvordan de kom på sporet av korrupsjonssaken. Det var i forbindelse med at EWOS var under etterforskning for omfattende unndraging av mineraloljeavgift, at Økokrim foretok en ransaking hjemme hos den tidligere logistikksjefen.

– Under ransaking hjemme hos ham i mars 2015, ble det funnet et betydelig beløp i kontanter, sa Harbo-Lervik. Beløpet var på 500.000 kroner.

I november 2017 at Økokrim tok ut tiltale både mot den tidligere logistikksjefen og de to andre mennene. Bestikkelsene skal ifølge Økokrim har vært i form av både penger og dekning av kostnader til fritidsbåt og flybilletter. Bevismaterialet i retten var på flere titalls tusen sider.

– Alt er gjort til det beste for EWOS
Under sin frie forklaring sa den tidligere logistikksjefen at saken hadde vært en enorm belastning både for han selv og familien.

– Jeg har vært frustrert over ikke å bli trodd, og over å bli fremstilt som en skurk, sa mannen da han startet sin forklaring, ifølge Adressa.

Han viste til at han tidligere er blitt omtalt som en «utro tjener» av Cargill, men hevdet de gode partnerskapene han hadde etablert hadde blitt applaudert fra ledelsen i selskapet.

– Alt er gjort til det beste for EWOS, og det er de som har tjent på det, sa han i retten.

Cargill, som kjøpte opp EWOS for tre år siden, er ikke part i saken, men har ifølge Adressa bistått Økokrim i etterforskningen av saken.

Innrømte å ha mottatt penger
I september 2016 ble en person dømt til fengselsstraff i elleve måneder for grov korrupsjon i en tilståelsessak i samme sakskompleks. Personen skal ha overført 691.109 kroner til den tidligere EWOS-lederen.

– Jeg erkjenner de faktiske summene, men hadde aldri noen tanker om at det var et straffbart forhold, sa han den tidligere logistikksjefen i retten, og la til at han hadde fakturert pengene, og at det hadde blitt betalt både moms og skatt.

Påstand om 4,5 års fengsel
Tirsdag i forrige uke la førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik fram påstand om 4,5 års fengsel for den tidligere logistikksjefen i EWOS for fem tilfeller av grop korrupsjon og et tilfelle av grovt økonomisk utroskap, skriver Firda. Aktor krever også inndraging av 3,25 millioner kroner, verdier som Økokrim mener han har fått i form av penger, store gaver og tjenester.

For 56-åringen fra Sunnfjord la førstestatsadvokaten fram påstand om fire års fengsel, mens for 58-åringen fra Hordaland ble det lagt fram påstand om 2,5 års fengsel.

Forsvarerne til de tiltalte la ned påstand om full frifinnelse.