President Trumps talskvinne Kellyanne Conway lanserte begrepet «alternative facts» etter president Trumps innsettelse i USA. Vi måpte;- går det virkelig an….
Ja, det går virkelig an, og tenker vi oss litt om, så er «alternative fakta» noe vi omgås hyppig med i hverdagen. En hærskare av troverdige tenkere med ditto skog av sannheter bombarderes oss hver eneste dag. Og alle som en påstår at de har fakta og mest sannsynlig også sannheten.
Så også i vår lakseverden. Der er mange som gjerne bistår med sine fakta, mer eller mindre overbevisende, og gjerne fremstiller det som sannheten. Deres alternativ er større fakta enn andres.
Noen eksempler.
10. november ble programmet Brennpunkt – Lakseeventyret- sendt på NRK i beste sendetid. Dette er et program med «undersøkende og kritisk» journalistikk. At programmet var kritisk til laksenæringen skal ikke betviles. Om den var tilstrekkelig undersøkende om næringens håndtering av lakselus, rømming og dyrevelferd, får karakteren STRYK.
Men dette var deres alternative vinkling på lakseeventyret og gjengitt som fakta. Jeg kan tolke og filtrere disse faktaene, men hva med Norges TV-tittere, våre politiske beslutningstagere og andre som skal ta stilling til næringens fremtid.
Herre min hatt! Hvor var pressens faglige utvalg, NRK objektive journalistikk og all den alternative vinklingen som med rettferdighet kunne ha gitt programmet troverdighet. Borte. Like fullt står dette programmet igjen i folks bevissthet som «alternative facts».
Lakseanalytikere. De er det mange av, og de har mye på hjerte. Hver og en fremmer analyser og tabeller som nærmest er uangripelige fakta. Ivrig og uten kritisk ettertanke kommer de som postulater på en lang snor. Ene dagen skal laksens fremtid kun seile på en rosa sky, for deretter å valfarte i mørkets dal. Etter grundige undersøkelser og tolkning av data, fremsettes ene scenarioet etter det andre. Hva er det som gjør at vi andre lekfolk nærmest velger å tro på det motsatte av hva analytikerne bibringer som facts. Deres facts er i alle fall svært lite treffende. Kanskje noen uker på et av lakseselskapene sine salgsbord kunne opplyse de villfarne og sende dem inn på rett vei….
Nasdaq. Laksenorge svar på en prisbørs for laks. Jaja….
Er sikker på at prisrapporteringen og innmeldingsmodellene for ukas laksepriser er gjort så godt det lar seg gjøre. Mange bruker dette som facts for å fastsette den ultimale riktige markedsprisen for norsk laks. Problemet er bare at altfor ofte, sliter vi som bruker denne modellen med helt å forstå at den gjenspeiler det markedet vi lever i. Til tider er prisavviket (både opp og ned) så langt unna vår markedsopplevelse, at en skulle tro de reflekterte pris oppnådd blant grønne menn i et annet solsystem. (Dette selv om flyfisk/les: rakettfisk, ikke skal med i rapporteringen). Jeg har snakket mye med gode Søren Martens om dette. Dette er de facts han har, og sånn er det. Så lenge vi ikke har andre og bedre «alternative facts», så må vi vel akseptere det som fakta,…eller…
Fredagshandel og prisavtaler for kommende uke.
Her er mye alternative fakta på dagsorden. Både kjøpere og selgere har grundige diskusjoner om hva som forventes for neste uke. Vi tolker markedet, vurderer uken som har gått og prøver å finne ut hva som er det virkelige markedet. Noen mener opp, noen ned og alle så har vi overbevisende fakta å slå i bordet. Kampen om det riktige prisleiet og vinner av uken prisfakta går i høye ordelag. Etter kl 1300 på fredag slår vi til. Fakta får være fakta, men fisk skal vi ha. Om det blir en rett pris vites ikke i øyeblikket, men har jeg slått naboen med 25 øre, fikk fisken, så får det stå sin prøve at jeg betalte tre kroner mer enn alle de fakta som jeg la til grunn for avgjørelsen.
Så Kellyanne Conway har ikke monopol på begrepet «alternative facts». Vi, alle som en, bruker det hele tiden. Ingen har monopol på sannheten. Vi trenger ikke Putin for å hacke våre databaser. Dette klarer vi sjøl.
Det store i «alternativ facts», er at monopolet ikke virker, og i alle fall ikke monopolet på «vetet». Det er alle alternativer som gir innsikt, spenst og skaper den frie kommunikasjon og konkurranse. Vi har derfor alle plikt til å reflektere, argumenter og motargumenter. På den måten finner vi muligheter og nye veier. Vi skal være kritisk til «alternative facts», det er kun da vi finner vår egen sannhet.
I morgen skal jeg overbevise mine omgivelser at jeg har de beste alternativene, de beste løsningene og fakta. Så får vi se i morgen.
At det kommer en dag og nye muligheter i morgen: That is for sure a FACT.