Ola Borten Moe og Eivind Reiten mener følelsesdrevet industrimotstand må møtes med faktabasert argumentasjon.
De er begge fra Senterpartiet, har begge vært olje- og energiministre, og sannelig har de begge også tunge tillitsverv i industriselskaper. Ola Borten Moe og Eivind Reiten er på flere vis i samme båt, og er begge opptatt av den motstand industri, herunder havbruk, møter fra offentligheten.
– Det er en ikke alene om, sier Borten Moe. – All industri i Norge er under varierende grad av angrep, sier han og viser til friksjonen mellom «vekst og vern». – Det brer seg stadig sterkere ideer om at vi har råd til å la være. Vi kan la andre drive med dette. Så kan vi levere videre som rentenister av oljefondet.
Skrell løken
– Det er ikke en sunn utvikling. Og det er noe jeg tror vi vil komme til å leve enda sterkere med i fremtiden. Det er det samme, enten en driver med landbruk, pelsdyr, mineraler, oppdrett eller olje.
Han får støtte fra Reiten.
– Da jeg var sjef i Hydro, var det ofte slik at noen ropte at et hus brenner. Og da spurte jeg: Hva er realitetene? Skrell løken. Driver vi med noe som ikke tåler dagens lys, eller er vi under angrep fra noen med en annen agenda?
– Ikke flykt fra det med å heve stemmen, som en gjør hvis en har et dårlig argument. Flykt inn i det. Få frem fakta. Denne næringen har gode historier og argumenter å fortelle, sier Eivind Reiten og henvender seg til noen hundre delegater under Sjømat Norges årskonferanse på Hotel Royal Garden i Trondheim.
Definerende
– Det er fascinerende at den næringen som gikk fra å være prügelknabe for 25 år siden nå synes å være løsningen for de fleste problemer – nemlig prosessindustrien. Prosessindustrien har gått fra problemboksen til løsningsboksen, sier Borten Moe.
– Det er ingen tvil om at klimaendringene en stor utfordring og på mange måter er definerende for mye det vi skal gjøre, men ordskifte er for ensrettet. Den kanskje største vekstnæringen vi har hatt i Norge de siste 20 årene er jo dem som jobber for at vi ikke skal få til noen ting. Og de er både i det private og det offentlige. Der argumenteres det også mye med følelser, sier Borten Moe, og drar frem forbudet mot å drive oppdrett av pelsdyr som et illustrerende eksempel.
– Men det er ikke noe annet å gjøre enn å argumentere med fakta, legger han til.
Flertallet av velgerne
– Politikk er en virksomhet som hele tiden beveger seg mot der flertallet av velgerne er, sier Reiten. – Da jeg var fiskeriminister gjeninnførte jeg hvalfangst. Og det var basert på vitenskapelig forvaltning. Jeg ble helt på Dagsrevyen, men det var veldig tungt ute. Jeg måtte ha bevæpnet politivakt utenfor huset mitt fordi engasjementet ute var så stort.
Sp-kollega Borten Moe vil ha mer hvalfangst nå.
– Ja, selvsagt. Det er en god proteinkilde. Jeg leste en rapport fra Havforskningsinstituttet at vi tar ut 2,2 millioner tonn sjømat årlig, mens hval og sel spiser mellom åtte og ni millioner tonn, sier han.