Alger kveler flere oppdrettsanlegg i Lofoten-området. Ifølge Havforskningsinstituttet (HI) dreier det seg mest sannsynlig om to uavhengige algeoppblomstringer.
Nordlaks måtte slakte ut tre lokaliteter i Lødingen, og Ellingsen Seafood opplever store dødstall på lokaliteten «Korsnes» i Hadsel kommune, etter å ha fått alger inn i anleggene.
Mandag melder HI om at algeanalyser fra Raftsundet, der «Korsnes» ligger, viser tilstedeværelse av de to algeslektene Chrysochromulina og Phaeocystis. Dette er de samme algetypene som er funnet i Øksfjorden, der både Nordlaks og Ellingsen Seafood fikk algeproblemer i forrige uke.
Det betyr ikke nødvendigvis at algeoppblomstringen fra Øksfjorden har spredt seg vestover mot Raftsundet.
Les også: Nordlaks måtte slakte flere hundretusen fisk: – En svært alvorlig situasjon
Ny, lokal oppblomstring?
«Oppblomstringen i sørlig del av Raftsundet kan henge sammen med oppblomstringen i Øksfjorden i forrige uke, men er mest sannsynlig en ny lokal oppblomstring,» skriver HI i sin seneste oppdatering om situasjonen.
– Vi må avklare om det er fare for spredning til andre områder, men per dags dato er det bare «Korsnes» som har fisk i Raftsundet, noe som er bra, opplyser algeforsker Lars-Johan Naustvoll til iLaks.

Begge algetypene som er funnet i fjordene kan tette til laksens gjeller og føre til oksygenmangel for fisken. Chrysochromulina tok livet av syv millioner oppdrettslaks i 2019, også dette i Nord-Norge.
For Øksfjorden, der Nordlaks har måttet slakte ut i sine lokaliteter, rapporteres det fortsatt om noe laksedødelighet. Mengden potensielt skadelige alger avtar imidlertid i dette området, ifølge HI.
Kan spres sørover og nordover
– Vi kan håpe at det ikke vil bli noen videre spredning, men vi har gitt beskjed til den lokale beredskapsgruppen at det er Raftsundet og Ingelsfjorden som potensielt kan bli berørt av det som skjer på «Korsnes» akkurat nå, sier Naustvoll om situasjonen i Raftsundet.
HI anslår at algene fra Øksfjorden kan spre seg videre sørover. Dette følges opp videre med overvåkning lengre sør. Algene som er i Raftsundet kan spre seg nordover mot Ingelsfjorden de neste dagene, ifølge HIs modelleringer fra 3. mai.
– Vi vet at det ikke er noen skumle ting i Ingelsfjorden per dags dato. Det er tatt ut prøver som ser fine ut. Men modellen tilsier at det teoretisk kan spres den veien, sier Naustvoll.

– Vi vet at Raftsundet er veldig vanskelig modelleringsmessig, på grunn av sterk havstrøm og store tidevannsforskjeller, fortsetter han.
Les også: To anlegg rammet av alger i Lødingen – prøver viser at dødsalgen fra 2019 er til stede