Det sier fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF).
Fylkesrådet har nettopp bevilget 1,6 millioner kroner for 2015 til et forskningsprosjekt ved Universitetet i Nordland, med mål å knekke kodene for hvordan alger og mikroorganismer kan bli en viktig ingrediens i fiskefôr og hindre sykdom, skriver Nordland Fylkeskommune på sine hjemmesider.
Fòr og fiskehelse
– I dag brukes fiskeoljer i fôr til laks for å tilføre sunt fett. Dette fettet som fisken spiser i havet er produsert av mikroalger. Klarer vi fremstille disse oljene fra mikroorganismer og alger i stedet for å bruke fiskeoljer, kan vi produsere mer oppdrettsfisk på en mer miljøvennlig måte, som ikke belaster andre fiskeressurser, sier professor Mette Sørensen som er leder for strategisk forskningsgruppe Akvakultur ved Universitetet i Nordland.
– Det er flere miljøfordeler hvis man kan produsere mikroalger til fôr. Blant annet binder alger CO2, og dette bidrar også positivt i miljøregnskapet, legger hun til.
Prosjektet skal også studere hvordan mikroorganismer brukes til å gi bedre fiskehelse, blant annet gjennom å stimulere immunsystemet og dermed forhindre sykdom hos fisken.
Fremtidsnæring
Mette Sørensen er svært glad for bevilgningen fra fylkesrådet. Støtten fra fylkesrådet vil i hovedsak gå til å finansiere en post doc stilling ved universitetet og teknisk personell. Prosjektet ledes av professor Kiron Viswanath ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved UiN.
– Prosjektet vil gjøre oss i stand til å være med fra starten i en spennende utvikling av en ny biobasert næring. Oppdrett av laks er en viktig næring i Nordland. Videre vekst er avhengig av nyskapning og utvikling av nye bærekraftige marine ressurser. Bioøkonomi er basert på en tankegang om bærekraftig utvikling ved bruk av fornybare ressurser, og vil være bærebjelken i norsk økonomi etter oljealderen.
Internasjonal forskning
Prosjektet har industrielle partnere både fra inn- og utland, blant annet Lallemand (Frankrike) og AlgaePARC (Nederland), DSM (Sveits) og norske Calanus AS.
– Det er spesielt gledelig at utenlandske partnere deltar i prosjektet. Dette er svært viktig fordi mye forskning blir gjort og ny kunnskap som er viktig for innovasjon finnes der, sier Arve Knutsen.
Han legger til at såfremt budsjett og fremdriftsplan følges, så ønsker fylkesrådet å støtte prosjektet også i 2016 og 2017. Det vil i så fall innebære en bevilgning på totalt 4,4 millioner kroner.