Opptil en femtedel av fisken kan ha gått tapt, etter at Ellingsen Seafood ble rammet av alger på lokaliteten Korsnes i Nordland.
I helgen slo Ellingsen Seafood algealarm ved anlegget, som ligger i Raftsundet i Hadsel kommune. 850.000 laks ble rammet, og selskapet har beskrevet dødeligheten som «massiv». Den estimerte dødeligheten ved anlegget er fortsatt på mellom 15 og 20 prosent, som vil si at rundt 127.000-170.000 fisk kan ha gått tapt.
– Men det vil ta tid å anslå dette eksakt, forteller konsernsjef Line Ellingsen til iLaks.
Nå skal situasjonen på lokaliteten være under kontroll, ifølge Ellingsen.

Les også: Ellingsen Seafood algerammet på ny lokalitet: – Dødeligheten er massiv
Mindre dramatisk enn ventet for slakteriet
Ellingsen Seafood har anslått at algesituasjonen på Korsnes kan gi et verditap på mellom 60-70 millioner kroner. Tidligere i uken ble det også meldt at tapet av fisk kunne gi redusert aktivitet ved slakteriet på Skrova. Her er bildet noe annerledes, onsdag.
– Med henhold til slakting anser vi dette for å være mindre dramatisk enn først forventet, opplyser Ellingsen.
Laksen på Korsnes er 1,5 kilo i snitt.
Nordlaks taper over 300 millioner kroner
I forrige uke ble Ellingsen Seafood også rammet av algeoppblomstring på lokaliteten Skarvhausen i Lødingen kommune – men i mindre alvorlig grad. Her skal tilstanden nå være som normalt.
Nordlaks har på sin side anslått et tap på rundt 300 millioner kroner, etter at de måtte slakte ut tre lokaliteter ved Øksfjorden. For Nordlaks har flere hundretusener fisk gått tapt: En god del fisk har dødd av algeoppblomstringen, og mye av fisken gikk til prematur slakt.
Les også: Store verditap etter algeoppblomstring: – I alle fall nord for 300 millioner kroner

Oppblomstringen i Raftsundet kan henge sammen med oppblomstringen i Øksfjorden, men ifølge Havforskningsinstituttet skyldes algeproblemene i de to fjordene mest sannsynlig to, separate oppblomstringer. Det er funnet spor av algeslektene Chrysochromulina og Phaeocystis. Førstnevnte tok livet av syv millioner oppdrettslaks i Nord-Norge i 2019.
Begge algeslektene kan føre til oksygenmangel for laksen, da de tetter til gjellene.
Les også: Alger har ført til massedød i to fjorder i Nordland. Slik kan oppblomstringene spre seg videre.