Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet (HI) har tro på at Sørlandet og laksen har gått klar algeoppblomstringen. Forskeren vil likevel ikke sette to streker under svaret.
3. april sendte Fiskeridirektoratet ut varsel om en algeoppblomstring, som hadde ført til høy dødelighet på fisk i Danmark i slutten av mars. Algen kunne ifølge prognosene slå til i Norge i løpet av få dager, og oppdrettere i PO1 (fra Svenskegrensen til Jæren) fikk beskjed om å ruste seg. 11. april gikk HI ut med at faren trolig er over.
– Jeg håper det er over, men det er et lite forbehold i dette, sier Naustvoll til iLaks, mandag.
Ligger noe i Oslofjorden
På fredag ble det observert at mengden av arten, kalt Pseudochattonella, gikk kraftig ned ved Arendal, og at det var mye mindre algebiomasse i sørlige del av PO1. Forskerne bruker blant annet satelittbilder og modellering for å overvåke algespredningen.
– I helgen har det vært litt overskyet, men satelittinfo indikerer at det fortsatt ligger noe på utsiden av Oslofjorden som vi ikke helt vet hva er, sier Naustvoll.

Han forklarer at det som er observert i Oslofjorden kan være noe helt annet enn Pseudochattonella, og at det enten kan forsvinne eller drive nedover til Sørlandet.
– Men basert på det vi ser fra Arendal, virker det som at oppblomstringen er over for denne gang, sier Naustvoll.
Ett forbehold til
Ifølge Naustvoll er det imidlertid ett forbehold til, før man kan slå fast at algen er helt vekk: Det finnes en mulighet for at oppblomstringen ble transportert inn mot Kattegat, havområdet mellom Jylland i Danmark og den svenske vestkysten, og at den kan komme tilbake igjen derfra.
– Men som sagt håper og tror jeg at det er over for denne gang, og at vi går klar, sier HI-forskeren.
HI følger situasjonen videre, og kommer med oppdateringer dersom situasjonen skulle forverre seg, eller de får annen informasjon som tyder på at det likevel kan bli skadelig algeoppblomstring langs kysten i sør.
