Alex Sushi spisser kvaliteten med laks fôret på krillmel

Nyheter
0

Ved Alex Sushi jakter kokkene ustanselig etter kvalitet og nye kulinariske opplevelser. Nå leverer fitjaroppdretter Engesund fisk til hovedstadsrestauranten, av laks fôret på krillmel.

Kokkene på Alex Sushi er mestre i å bedømme kvaliteten på en laks, og får kun inn hel fisk, aldri fileter. Dette er blant annet for å kunne gjøre en grundig vurdering av kvalitet på både skinn, gjeller, marmorering i fettet, spenst, tekstur, utseende og smak.

– Denne laksen er av beste kvalitet, og et produkt vi i aller høyeste grad kan stå inne for. Den har en super konsistens, den holder seg godt, det er enkelt å pukke ut bein fra fileten uten at den får sår, den ser bra ut i form, glans og farge og den smaker veldig godt, sier Thea Sandberg til iLaks.

Thea Sandberg

Hun er daglig leder i Alex Sushi Holding.

Sunnere
Det at laksen inneholder omega-3 fra krill teller også positivt.

– Det blir bare viktigere og viktigere for oss at laksen er enda sunnere, for gjestene våre er som oss – stadig mer opptatt av helse og bærekraft, sier hun.

BioMar-fôret er tilsatt 12 prosent krillmel. Krillmelet leveres av Aker BioMarine.

– Vi kjente til tidligere studier som viste at laks foret på krill hadde bedre kvalitet. Vi ville forstå mer om hvorfor, og gikk sammen med blant annet Nofima og gjorde en grunnleggende studie der vi blant annet så på genene til fisken. Hovedkonklusjonen var at krill i fôret styrket fiskens bindevev. Vi ville teste dette videre hos en oppdretter, sier konserndirektør Sigve Nordrum i Aker BioMarine.

Sigve Nordrum, Aker BioMarine

Dyrere
BioMar som er en krill-kunde av Aker Biomarine spurte fôrkunden Engesund Fiskeoppdrett om de ville være med på prosjektet. De valgte Engesund fordi det er en oppdretter som vil noe mer, som vil bane vei.

Nordrum innrømmer at fôret til fisken blir dyrere når det tilsettes krill, men mener det bare utgjør en ubetydelig prisøkning.

– Det som er viktig her, er at det er mye mer effektivt å drive oppdrett med krill i fôret. Fisken vokser raskere, og den får bedre helse og kvalitet, som gjør at lønnsomhetspotensialet er høyere.

Produksjon av krillpellets ved BioMar

Bærekraftig
Hovedårsakene til at krill i fôret vurderes som mer bærekraftig, er at krillen kommer fra en ikke fullt ut utnyttet biomasse, og at Aker BioMarines fiskeri og fôrproduksjon er klassifisert som den aller mest bærekraftige i verden av Sustainable Fisheries Partnership.

– Komponentene i krill styrker bindevevet i kjøttet til laksen, dessuten gir krill den fine rødfargen og den unike formen for omega-3 fettsyrer i krill gjør at de positive omega-3-effektene forsterkes.

Krill. Foto: Aker BioMarine

Han har en utfordring til norsk oppdrettsnæring:

Krillmel. Foto: Aker BioMarine

– Næringen må bli flinkere til å differensiere på kvalitet. Det ligger en åpenbar mulighet i salgsleddet her, og næringen må finne ut hvordan den kan utnytte denne oppsiden, denne muligheten til å ta en høyere pris for høyere kvalitet.

Premium
Engesunds daglige leder, Svein Eivind Gilje, har fått god respons på krill-laksen.

– Vi synes det er veldig spennende å være med på prosjekter som bringer næringen fremover. Vi har fått bare gode tilbakemeldinger på laksen, sier Gilje.

Han gleder seg til å vise frem premium-laksen til utenlandske aktører, og håper de vil betale en prispremie.

Foto: Alex Sushi