– Aldri før har det blitt eksportert sjømat for en høyere verdi i en enkeltmåned

Nyheter
0

Norge eksporterte sjømat for 18,5 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 914 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Aldri før har det blitt eksportert sjømat for en høyere verdi i en enkeltmåned. Årsaken er først og fremst en eksepsjonell sterk makrelleksport som vi ikke har sett maken til. Den står alene for nesten hele verdiveksten i oktober, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i en pressemelding.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 143,1 milliarder kroner. Det er en økning på 1,4 milliarder kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Målt i dollar er verdien uendret, mens i euro er eksportverdien 1 prosent lavere enn i samme periode i 2023.

– Den økonomiske utviklingen i markedene ser ut til å gå i positiv retning, med rekordlav arbeidsledighet, reallønnsvekst og utsikter til økende husholdningsforbruk i EU. Dette er faktorer som øker kjøpekraften og dermed betalingsviljen for norsk sjømat, sier Chramer.

Laks løfter verdien av USA-eksporten
Også i USA er utsiktene positive, med økning i både brutto nasjonalprodukt (BNP), reallønn og husholdningskonsum i tredje kvartal, ifølge Bureau of Economic Analysis.

– Det har vært en liten verdimessig nedgang til USA hittil i år, men i oktober fikk sjømateksporten seg et løft, med en vekst på over 100 millioner kroner sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er i stor grad drevet av laks, som har lagt bak seg en rekordmåned målt i verdi til det amerikanske markedet, forklarer Christian Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i oktober var Polen, USA og Nederland. Det var en nedgang til EU-markedet på 5 prosent i oktober. Til gjengjeld økte sjømateksporten til Asia med 31 prosent. Det ble eksportert sjømat til totalt 115 land i oktober. Den forrige eksportrekorden i en enkeltmåned stammer fra oktober 2023

Tidenes beste eksportmåned for laks
Norge eksporterte 144 761 tonn laks til en verdi av 12 milliarder kroner i oktober. Verdien økte med 133 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en vekst i volum på 10 prosent. Polen, USA og Nederland var de største markedene for laks i oktober.

Dette er rekordhøy eksportverdi for laks i en enkeltmåned, 133 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i oktober 2023.

I oktober økte eksporten av fersk filet med 11 prosent, til omtrent 12 000 tonn produktvekt, mens eksporten av fryst filet økte med 39 prosent, til rundt 8 000 tonn. Til sammenligning økte eksporten av fersk hel laks med 7 prosent, til 144 761 tonn.

Filet-trenden fortsetter
– Veksten i filet-eksporten er en trend vi har sett igjennom hele året. Den må ses i sammenheng med økt foredlingskapasitet i Norge. I oktober var det USA som var største vekstmarked for både fersk og fryst filet, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

USA hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 99 millioner kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 7 602 tonn, noe som er 17 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Etter koronapandemien har det blitt vanskeligere for amerikanske restauranter å få tak i nok fagfolk.

– Det har nok medført en endring i retning av mer filet også til profesjonelle kjøkken. Den generelle utviklingen er jo ellers at forbrukerne er interesserte i alt som er lettvint. Det gjelder for eksempel produkter der saus eller kryddersmør er i samme pakke som laksen, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Vekst i volum og verdi for ørret
Norge eksporterte 7 111 tonn ørret til en verdi av 620 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 74 millioner kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en vekst i volum på 18 prosent. Litauen, USA og Thailand var de største markedene for ørret i oktober.

Litauen hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 76 millioner kroner, eller 287 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Litauen endte på 1 328 tonn, noe som er 329 prosent høyere enn samme måned i fjor.