Akvafuture slipper å telle lakselus. Selskapet fikk positivt svar fra Mattilsynet i går

Nyheter
0

Brønnøyfirmaet, kjent for sine lukkede merder, får lønn for fem år med kommersiell produksjon uten lus.

– Vi har nå fått innvilget søknad fra Mattilsynet om å slippe å telle lus på vår biomasse i sjø. En stor dag for oppdrett i lukkede merder, sier daglig leder Thomas Myrholt til iLaks.

I et brev, datert 6. september, fremgår det at Mattilsynet innvilger søknad om dispensasjon fra kravet om telling av lakselus.

Thomas Myrholt. Foto: Akvafuture

Tett pose
Vedtaket gjelder alle selskapets tre lokaliteter.

– Jepp, det gjelder alle våre tre lokaliteter. Akvafuture holder seg utelukkende til produksjon i lukkede merder. Vi drifter med to ordinære tillatelser og tre tidsbegrensede forskningstillatelser, fortsetter Myrholt.

– Kort fortalt en tett pose i sjø som skiller laksen fra miljøet utenfor. Posen fylles med friskt vann fra dypet hvor det ikke er lakselus. Dette gir også en annen kontroll på miljøet i merden med vannmengde, strømningsbilde og oksygennivå. I avløpet i bunn av posen skiller vi ut slam og fôrrester som går til biogass og gjødselproduksjon. Merdene er egenutviklet og patentert, forklarer han.

Null lus
– Vi kan dokumentere null lus over fem år med kommersiell produksjon. Cirka 20.000 tonn laks produsert gjennom alle årstider, værforhold og fiskestatus. Dette viser hvor robust teknologien er og at prevensjon er måten å bekjempe lusen på, sier Myrholt, og legger til: – Ellevte utsett i lukka merder ble satt ut i går.

Foto: Akvafuture