AKVA group sikret Mowi-kontrakt på 100 millioner kroner for dette luseverktøyet

Nyheter
1421

AKVA group har inngått en kontrakt for salg og leveranse av den patenterte tubenoten, som ifølge selskapet skal redusere lusepåslaget i et oppdrettsanlegg.

I en børsmelding fra AKVA group tirsdag formiddag opplyser utstyrsleverandøren at de skal levere tubenot til en kunde på sju lokaliteter i Norge. Avtalen har en verdi på 100 millioner kroner.

I meldingen står det ikke hvem kunden er, men til til iLaks opplyser AKVA group at kontrakten er signert med Mowi.

Hans Øyvind Sagen. FOTO: AKVA group

– Kunden har testet løsningen over en periode, og har opplevd en vesentlig reduksjon i lusepåslag. Det er en stor anerkjennelse for AKVA group å kunne levere en større leveranse av tubenot til flere lokaliteter i Norge, sier Hans-Øyvind Sagen, salgsdirektør Nordic i AKVA group i en melding.

Reduserer lusepåslag opp mot 80 prosent
Det er datterselskapet Egersund Net som over flere år har utviklet tubenoten. Konstruksjonen har en sylinderformet presenning festes til en flytekrage i midten av hovedmerden, og senkes til ønsket dybde ved hjelp av en bunnring, ifølge leverandøren. Tuben er typisk 60-90 meter i omkrets i en merd med en omkrets på 160 meter.

«Fra bunnringen i tuben strekkes et tak av notlin til notveggen i hovedmerden. Dette gjør at fisken står på dybden til nottaket, men har tilgang til overflaten gjennom tuben, der det er åpning. Not-taket holder fisken borte fra de øverste vannmassene, der lusepresset ofte er høyest, mens tuben beskytter fisken fra lus når den går opp til overflaten for å fylle svømmeblæren», skrev AKVA group i et innlegg i fjor.

Havforskningsinstituttet har dokumentert reduserte lusepåslag på opp mot 80 prosent i oppdrettsanlegg som bruker tubenot.

– Vi har stor tro på tubenot som en effektiv bidragsyter mot utfordringer knyttet til lakselus. Hvis man i perioder med stort lusepress greier å skille lus og laks uten at det går på bekostning av hverken fiskevelferd eller produksjonseffektivitet, så vil det kunne redusere selskapenes produksjonskostnader betydelig – og øke fiskevelferden tilsvarende, sier Sagen.

Skal også levere til Skottland og Island
Mowi har også bestilt samme type tubenot-konsept til en lokalitet i Skottland.

– Det blir også spennende å se konseptet i bruk utenfor Norges grenser, avslutter Sagen.

Tirsdag melder også det islandske oppdrettsselskapet Laxar, eid av Måsøval, at de har signert en samarbeidsavtale med AKVA group og Egersund Net vedlikehold av nøter og kjøp av nye nøter.

Avtalene er oppløftende nyheter for AKVA group, som nylig mistet to storkontrakter.