AKVA group kjøper opp AI-selskap

Nyheter
0

Utstyrsprodusenten kjøper 100 prosent av aksjene i Observe Technologies.

Observe har, gjennom sitt samarbeid med AKVA, utviklet og solgt fôringsløsninger med kunstig intelligens (AI) til mer enn 100 lokaliteter globalt. Dokumenterte resultater viser en nedgang i fôrfaktor ved å automatisere fôrprosessen ved hjelp av AI-teknologi.

– Oppkjøpet av 100 prosent av aksjene i Observe er av stor strategisk betydning for AKVA og vil videreutvikle og komplettere vårt digitale tilbud til markedet. AKVA tilbyr nå fire digitale produkter til markedet: AKVA Fishtalk, AKVA Observer, AKVA Connect og AKVA Submerged. Ved å kombinere disse produktene, tilbyr vi nå en komplett digital løsning for å forbedre presisjonsoppdrett, kommenterer Knut Nesse, administrerende direktør i AKVA group, i en melding.

– Dette er en unik mulighet til å være et nøkkeltilbud i AKVAs presisjonsoppdrettsløsning samtidig som vi gir oss operasjonell fleksibilitet til å fortsette å utvikle virksomheten. Vi tror fullt og fast på AKVAs tilnærming, kombinert med driftsgevinster vi allerede har levert, vil drive industrien mot enda mer bærekraftig utfall, sier Hemang Rishi og Pieter Fabry, henholdsvis administrerende direktør og CTO i Observe Technologies.

AKVA eide fra før 33,69 prosent av aksjene i Observe. Kjøpesummen for de resterende 66,31 prosent av aksjene er minst 13,7 millioner pund (185 millioner kroner), og er dels gjort opp ved kontantvederlag, dels ved en selgerkreditt som skal gjøres opp i avdrag som skal betales i løpet av de neste tre år.

Det foreligger dessuten en såkalt «earn-out-avtale» som kan gi et vederlag opp til 20,5 millioner millioner pund hvis visse betingelser er oppfylt.

Kontantbeløpet betalt av AKVA er finansiert av å utnytte opsjoner av AKVAs eksisterende bankfinansiering.