Aker Biomarine sørget for månelanding til den indiske fiskeriministeren

Nyheter
0

– Et stort og viktig marked for oss.

Den indiske fiskeriministeren, Parshottam Rupal, besøkte i dag AquaNor i Trondheim, etter at han tidligere på dagen besøkte Frøya. Det hele skjer samtidig som landet gjennomførte en historisk landing på sydpolen av månen.

Det var en begivenhet han ikke kunne unngå å få med seg. Derfor hadde Aker Biomarine, som leverer fôringredienser av krill til landet, rigget til skjerm på sin stand, slik at han fikk bivåne den perfekte landingen. Vertskapet, i form av selskapets daglige leder Matt Johansen, var svært stolt over at ministeren avla de et besøk.

– Vi syns jo det er veldig stort at han vil komme hit til oss, særlig siden delegasjonen er her så veldig kort tid. At vi i tillegg for vist ministeren den historiske begivenheten på skjermen her, er jo en veldig bra ramme rundt det hele, sier han.

I ferd med å komme i mål
–  Aker Biomarine har jo på en måte også vært en månelanding for oss i Aker. Det har vært et krevende prosjekt som vi endelig begynner å komme i mål med, sier Johansen.

– India er et stort marked for oss i mange år, og et av de største markedene vi har ute. India har en ambisjon om å bli verdensledende på oppdrett av reker. Det betyr mye for oss, og vi lever nå fôringredienser for mellom 100 og 200 millioner kroner årlig, sier han.

– Potensialet  fremover er veldig stort. De kommer hit på besøk fordi de også er interessert i offshore akvakultur, sier Johansen.

Johansen mener India kan lære mye av norsk teknologi. Ikke minst at norske leverandører vil være gode samarbeidspartnere for at de skal lykkes sin industri lokalt.

– Det er alltid er utfordrende å drive eksport. Møtet med ministeren her er en viktig plattform for oss å bygge videre relasjoner til myndighetene på. Ikke minst siden India er et så viktig marked for oss, sier han.

Her får den indiske minsteren se landets månelanding. (Foto: Steve Hernes).

Glad for å se månelandingen
Etter en innføring i hvordan krill brukes, og kan brukes som fôringrediens i framtida fikk han også sett på Aker Solutions løsninger for offshore havbruk Ocean Cage.

– Jeg er glad for å være her i Trondheim for å se og lære mer om teknologi og akvakultur. Men ikke minst er jeg fornøyd med at jeg her fikk se at Chandrayaan-3-toktet landet sitt fartøy trygt på månens sydpol, sa en fornøyd Parshottam Rupal, etter besøket hos Aker Biomarine.

iLaks spurte Rupal om hvilke forventninger han har til India i framtida.

– Innen akvakultur er vi dag verdens nest største produsentland. Vi ønsker å bli nummer én. Vel 28 millioner mennesker er i dag engasjert fiskerinæringen. Vi ønsker at de skal utvikle sin næring og lykkes.

– Hva er det viktigste for å få det til?

– Det viktigste tiltaket er at vår statsminister har etablert et nytt fiskeridepartement. Og det er innvilget et veldig stort budsjett.

– Vi er også her for å lære. Vi ønsker å invitere alle entreprenører og teknologiselskaper i næringa velkommen til å etablere seg i India. Det er viktig å få til et samarbeid mellom politikk og teknologi innen akvakultur, sier han.

– Gratulerer med den historiske landingen på månen i dag.

Takk for det. Dette er en stor ære. Jeg sier som vår statsminister sa i dag. Vi er én familie, én verden og én framtid, avsluttet Parshottam Rupal.

Matts Johansen og Parshottam Rupal. (Foto: Steve Hernes)