Aker BioMarine skal bygge Norges første krillfabrikk

Nyheter
834

Aker BioMarine tar nå neste steg i utviklingen av et nytt krillprodukt for det globale proteinmarkedet og vil etablere en pilotfabrikk i Norge.

Ifølge en pressemelding fra selskapet vil investeringen «ligge i 100 millioners klassen». Aker BioMarine selger i dag krillolje til mennesker og mel som går til fôr i oppdrettsnæringen og til husdyr.

– Aker BioMarines satsning på forskning og innovasjon de siste årene har resultert i en teknologi som gir et proteinprodukt av svært høy kvalitet. Både næringsprofilen og funksjonelle fordeler gjør at vi ser et stort potensial i dette produktet, sier Shauna McNeill, konserndirektør for innovasjon i Aker BioMarine.

Pilotfabrikken skal bygges med et tilhørende forsknings- og innovasjonssenter.

– Vi vil etablere en pilotfabrikk for å optimalisere produksjonen. Samtidig vil vi redusere både ferskvannsforbruk og energibruk i prosesseringen for å minske det industrielle fotavtrykket, sier McNeill.

Runa Haug Khoury. FOTO: Aker BioMarine

Aker BioMarine er nå i prosess med å lete etter egnet industrilokasjon, og et av kriteriene er at fabrikken må ligge et par timer unna hovedkontoret på Fornebu.

– Vi er i positiv dialog med et par norske kommuner og mener dette er næringsutvikling som bør treffe de fleste politiske prioriteringer. Vi ser frem til å jobbe videre med flere alternativer med mål om å få til etableringen i Norge, sier Runa Haug Khoury, direktør for bærekraft og myndighetsdialog i Aker BioMarine.