Aino Olaisen i regjeringsoppnevnt ekspertutvalg: – Jeg føler meg veldig beæret

Nyheter
1735

Regjeringen har satt ned utvalget «Norge mot 2025», som skal vurdere hvordan konsekvenser av koronautbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi frem mot 2025. I utvalget finner vi blant andre styreleder i Nova Sea, Aino Olaisen.

«Koronapandemien kan ha gitt varige endringer som påvirker grunnlaget for verdiskaping, produksjon, sysselsetting og velferd i Norge. Utvalget skal vurdere hva som blir den nye «normalen», skriver regjeringen i en pressemelding.

Ekspertgruppen består av 16 personer, inkludert altså Aino Olaisen. Hun er også styreleder i familieselskapet Vigner Olaisen, som er største eier i Nova Sea.

Resten av utvalget kan du se her.

– Vi trenger en god forståelse for hvordan situasjonen vi står i nå kan påvirke norsk økonomi også på litt sikt. Beslutningene vi tar fremover vil være viktige for samfunnet vårt i lang tid fremover. Med et godt kunnskapsgrunnlag kan vi sette inn tiltak som kan bidra til at vi får et samfunn der vi kan skape mer og inkludere flere også etter koronakrisen. Dette utvalget har en stor og viktig oppgave foran seg, og jeg er veldig glad for å ha fått samlet et så sterkt lag med solid og mangfoldig bakgrunn, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Aino Olaisen sier til iLaks at det var veldig morsomt å bli spurt, men at hun ble overrasket da forespørselen kom.

– Det er veldig artig, og det det er en oppgave jeg gleder meg veldig til. Jeg er veldig beæret, sier hun.

Det er ikke klart når utvalget møtes første gang, eller hvor ofte de skal møtes. For Olaisen blir det mange nye bekjentskaper.

– Jeg kjenner ikke personlig noen av de andre, men jeg vet hvem flere er, sier Olaisen.

Ifølge regjeringen skal utvalget analysere endringer som påvirker norsk økonomi med spesiell vekt på:

  • Effekt på norsk økonomi og næringsliv av endring i internasjonale markeder og handelssamarbeid, inkludert endrede verdikjeder
  • Pandemiens betydning for norsk verdiskaping
  • Produktivitet i norsk arbeids- og næringsliv, herunder økt digitalisering
  • Konsekvenser for inkludering i arbeidslivet
  • Yngre arbeidstakeres situasjon, behov og muligheter
  • Bransjer og næringer med særlige omstillingsbehov
  • Grunnlaget for fremtidens næringsliv, inkludert nye selskaper, nye digitale forretningsmuligheter
  • Grønn omstilling og bærekraft i forretningsmodeller
  • Status for generasjonsregnskapet i lys av utgifter til økonomiske krisetiltak

«På grunnlag av sine analyser og beskrivelser skal utvalget foreslå målrettede tiltak for økt verdiskaping. Analysene skal leveres samlet som en NOU med frist første kvartal 2021, men kortere analyser i form av notater vil også legges frem underveis i arbeidet. Disse vil bli offentliggjort fortløpende», skriver regjeringen videre.

Det skal etableres en referansegruppe for utvalget, der de viktigste organisasjonene på arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden i tillegg til LO og NHO vil bli representert.

Det er Finansdepartementet som er oppdragsgiver.