Aftenposten: -Mest antibiotika til fisk

Nyheter
1283

Før helga omtalte iLaks en skoleoppgave som fire vestnorske oppdrettere har skrevet om «Myter og fakta om fiskeoppdrett». En av mytene som ble drøftet i oppgaven var «antibiotikamyten».

-Jeg er overrasket over at antibiotikamyten lever så godt ennå når vi vet at hele næringen bruker mindre enn ett tonn i året, sa Esben Nordtveit, en av fire oppdrettere som har vært med å skrive oppgaven.

Mindre enn 1 % av oppdrettsfisken blir behandlet med en antibiotikakur årlig, og forbruket er redusert med 99 % siden toppåret 1987. Oppdrettslaks og -ørret får 0,001gr i gjennomsnitt pr produsert kg, altså 1000 ganger mindre enn i 1987(3), skriver oppdretterne i oppgaven.

Aftenposten bidrar til å spre myten videre. I en artikkel i Aftenposten Innsikt skrives det: Danske dyr ble matet med 106 tonn antibiotika i 2011… …Norske dyr ble matet med 6,2 tonn antibiotika samme år, det meste til oppdrettsfisk. «Til gjengjeld har Norge vært europamestere i å helle antibiotika i fisk».

iLaks har fått en kopi av et brev som er sendt til Aftenposten etter at artikkelen stod på trykk. Rune Rosnes i Stavanger, som overfor avisen presiserer at han ikke har eierinteresser innen oppdrett, skriver at han håper «avisen kan ta tak i saken for fremtidige artikler og eventuelt bidra med å motvirke den antatt negative trenden ved å trykke en mer nøytral artikkel knyttet til norsk oppdrettsnæring.»

I 2013 ble det brukt 972 kilo antibakterielle midler i norsk fiskeoppdrett. Det var en nedgang på over 600 kilo (38,9 prosent) fra 2012.