– Æ e så utrolig stolt av det vi klare å få til her ute på øya

Nyheter
0

Det er en stolt og snakkesalig Johan-Edvard Andreassen som trekker  opp de historiske linjene og den fandenivoldske viljen de har opparbeidet seg på øysamfunnet gjennom årene.

Fra Sund i Gildeskål går ferga MF «Bjarkøy» fra 1979. Ombord står en smørblid kar som ikke er ukjent i oppdrettsnæringa, kaptein Sigurd Torrisen. Han overlater roret til 23 år gamle Erika Ovesen som er styrmann. Kapteinen byr på kruttsterk kaffe mens det mimres litt  om næringa siden kafeen er stengt.

I det ferga klapper til kai en drøy time senere er det bare få skritt frem til det velkjente tårnet på Salten N950. I de hine hårde dager eide ulike familier til sammen fire fiskemottak på øysamfunnet. Fire på Sørarnøy og ett på Nordarnøy. Her ute ville Johan-Edvard Andreassen bygge og bo med familien.

Tradisjonsrikt fiskerisamfunn
Familiene gikk sammen og etablerte Safish midt på åttitallet. Safish bestod av oppdrettsanlegg, fiskemottak, rekepilling og litt videreforedling.
– Det skulle senere gå over ende grunn av sjukdom, FOS-konkursen og ei banknæring som aldeles ikke hadde trua på oppdrett lengre, sier Andreassen.

Summen av dette førte til at Lundbakk i Bodø overtok drifta på øyene som da fikk navnet Fiskekroken. Virksomheten hadde hovedvekt på salg til Max-Mat i Bodø. Dette varte i noen år før det ble solgt til Gigante.

Andreassen er en kar som prater på inn- og utpust når han entusiastisk forteller iLaks om den fantastiske øya vi er på, og alt som nå skal skje i forbindelse med åpningen den 1. juli. Det gamle navnet finnes fortsatt på de gule vestene som brukes på slakteriet.

Merkedagen
3. november 1993 er en merkedag i Salten N950`s historie.
– Da ble den første laksen slaktet på anlegget, som hadde beholdt navnet Fiskekroken. Lakseslakting ble da hovedfokus på Sørarnøy, men fiskemottaket holdt det gående frem til 2007, forteller Andreassen.

Navneendringen skyldes at det skulle lages ny felles logo med Salten Aqua. Slakteriets pakkenummer N950 var langt mer kjent merkevare ute i verden enn det lokalt populære navnet Fiskekroken. Dermed var nytt formelt navn også på plass. I begynnelsen hadde de også en liten trading avdeling på øya før eksportselskapet Polar Quality ble etablert.

Alt må ikke være nytt
Den gamle delen av bygget som ble etablert med Safish på 80-tallet er nå sanert. Bygningsmassen som ble etablert i 2001 og 2013 blir bevart dagens utvidelse. Prislappen er anslått til nesten 400 millioner kroner.

– Det har vært utfordring å få koblet nytt til eksisterende bygg, men vi har spart en god del penger sammenlignet med om vi skulle ha bygget alt nytt. Når anlegget er blitt kjørt i gang så tror jeg vi har fått godt igjen i form av nye slaktemuskler og vi står veldig greit rustet, sier Andreassen.

Når han ser prisnivåene på de nye slakteriene som prosjektereres tror han de har valgt riktig.
– Eierne, styret og vi andre har gått mange runder; Hva pokker er rett her? Skal vi skal vi gå på og bruke så vanvittig mye penger?

Øya vokser
Sola skinner fra en knallblå himmel over øya når iLaks er på besøk. Ei øy som i dag er i en spennende utvikling. Sørarnøy har i likhet med mange små samfunn opplevd befolkningsnedgang. Sjømatnæringa og andre dyktige lokale entreprenører klarte å snu dette for 10-12 år siden. Da var tallet på fastboende rundt 220. I dag er det vel 270 personer på øyene.

 – Vi avsluttet fjoråret med 34 personer på ett skift og var totalt 54 personer i bedriften. Når vi starter opp igjen 1. juli styrker vi laget med 12 personer. Til høsten kommer ytterligere fem-seks nye ansatte, sier Andreassen.

Fandenivoldsk
– Så har vi jo hele tiden hatt disse skeptikerne, som har stirret i glasskula når slakteristrukturen i landet har vært drøftet, og fundert på hva som er bedriftsøkonomisk lønnsomt i framtida. Da var det helt klart at vi aldri var et anlegg som ble levnet særlig overlevelsesmuligheter, sier Andreassen.

Han sier de har vært av de anleggene som har bare blitt strøket bort fordi de holder til på ei lita øy uten egen oppdrettsvirksomhet.
– De som trodde det, kunne aldri se for seg det anlegget som nå kommer.  Jeg bebreider ikke de som sa og mente det. I og med at vi har hatt den ryggsekken i form av beliggenhet med oss hele tiden har vi fått en fandenivoldsk vilje til å lykkes, proklamerer Andreassen stolt.

Et naturlig valg nå
– Ser vi kartet er det rimelig stor avstand til nærmeste i sør på Lovund og Steigen i nord. Så vår geografiske plassering er egentlig fantastisk. Med nærheten til Bodø og det som skjer med NyByNyflyplass gir det store muligheter, sier han.


Det er kun uker igjen før Johan-Edvard Andreassen åpner dørene til nye Salten N950
Slakteriet er en del av Salten Aqua gruppen samt medeierne Lofoten Sjøprodukter, Selsøyvik Havbruk og Kvarøy Fiskeoppdrett.