Advarte allerede i 2018: «Hvis anlegget skal stå der det står, vil det mest sannsynlig gå ras der senere også»

Nyheter
3045

Fjellsikringsfirma advarte om forholdene ved Grieg Seafoods skredrammede lokalitet Davatluft etter to store snøras vinteren 2018. 

Mandag rapporterte iLaks om at det hadde gått et snøskred ved Grieg Seafoods lokalitet Davatluft i Alta kommune i Finnmark. Ingen ansatte ble berørt av raset, ifølge politiet.

Det er imidlertid ikke første gangen det går snøras ved Davatluft. I mars 2018 opplevde Grieg Seafood, med få dagers mellomrom, to store skred. Ved det ene tilfellet forlot to arbeidere merdkanten bare timen etter at skredet traff, skrev Altaposten. Ifølge avisen har Stjernøya, der lokaliteten ligger, mange fjellrenner hvor stein og snø raser ned.

Visinor Fjell Nord, som driver innen fjellsikring, skrev i en rapport etter skredene: «Hvis anlegget skal stå der det står, vil det mest sannsynlig gå ras der senere også».

Grieg Seafood på sin side konkluderte med at begge skredene hadde potensiale til å skade eller i verste fall forulykke personell, samt gi anlegget så alvorlige skader at fisk kunne ha rømt.

Oppdretteren landet på flytting av hele lokaliteten, som eneste realistiske alternativ etter skredene.

– Det er snakk om en marginalt liten flytting, kun få hundre meter vestover mot Svømmenes, sa samfunnskontakt Roger Pedersen den gangen.

Ifølge Pedersen skulle et konsulentfirma vurdere saken, med tanke på finne en ny og bedre plassering for anlegget. Dokumentasjonen skulle etter planen være klar høsten 2018.

– Det er riktig at vi har hatt en prosess gående for å flytte anlegget, der både skredekspertise og reguleringsmyndigheter har vært involvert. Planen var å flytte anlegget til sommeren. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette i vår oppdatering senere, som vi vil sende ut når vi har fått oversikt over situasjonen, skriver Roger Pedersen i en e-post til iLaks.

Skader på lokaliteten i 2018 etter snøras. FOTO: Grieg Seafood Finnmark