Det var i går at SalMar kommenterte hendelsen som medførte tap av 10.000 fisk på en lokalitet i Lebesby i Finnmark. Den ekstraordinære dødeligheten oppsto under avlusning.
Les også: – Det er sterkt beklagelig at denne hendelsen oppsto
Dyretragedie
Når 10.000 fiskeindivider, eller dyr for den saks skyld, stryker med på kort tid, kalles det gjerne en dyretragedie. Slike er det mange av. Svinn, eller tap av fisk, er den største achilleshælen for norsk oppdrettsnæring. Alt for mange laks dør lenge før de når slakteriet.
En studie utført av Hogne Bleie, på oppdrag for Mattilsynet, viser at infeksjoner og smoltrelatert svinn er de viktigste årsakene til den totale dødelighet i norsk oppdrettsnæring.
Les også: Høye tap fra inefksjoner og svak smolt
Skjer hver dag
En leser, som foretrekker å være anonym, påpeker at det skjer mange hendelser tilsvarende SalMar Nords ekstraordinære dødelighet – hver dag.
«Det produseres cirka 1,25 million tonn fisk med snitt på knappe 5 kg. Det gir ca 250 mill fisk. Dødelighet er på 15 prosent, noe som gir ca 35-40 millioner fisk som dør under oppdrett. Mye er relatert til avlusing. Viser her til at snittvekten er doblet i perioden med intensiv behandling. Det er en pekepinn på alvoret. Det er ikke denne sammenhengen hverken rapportert eller inkludert rensefisk, men det regnestykket dobles dødeligheten.
I denne sammenhengen blir det rart å rapportere hendelsen til SalMar Nord. Det skjer 10 slike hver dag. (10.000 * 365 * 10)», skriver han i en epost til iLaks.
Smoltkvalitet
Hogne Bleie er klar på hvordan en kan få redusert det høye svinnet i norsk oppdrettsnæring.
– Først og fremst å satse på smoltkvalitet, god plass i smoltanleggene, en skånsom sjøsetting av smolt i det rette vinduet med minst mulig stresset fisk. Karkapasitet i settefiskanleggene er erfaringsmessig ekstremt viktig. Noen steder kan det være vanskelig på grunn av tilgang på ferskvann, men det blir nå satset mer og mer på resirkuleringsanlegg, og det kan jo sikkert være fornuftig, særlig i områder der det er lite vann på vinteren, har Bleie tidligere uttalt til iLaks. Han presiserte da at dette er hans personlige mening, og fremgår ikke i den tidligere nevnte rapporten.