Aalesundfisk med nysatsing: – Historien gjentas baklengs

Nyheter
1167

Det tradisjonsrike selskapet er aktuell med nysatsing som gir full kontroll i alle ledd.

19. september gikk Aalesundfisk ut med at de, i samarbeid med Vardø Fiskeriservice, Skarsvåg Fiskeriservice og Kenfish (49 prosents eierskap), slår sine pjalter sammen til det nye selskapet Aalesundfish Holding.

– Gjennom egenfisket og egentilført fisk kombinert med de allerede etablerte samarbeidene vi har med en rekke selskap på sjø og land, er målsetningen vår å kunne bygge en fremtidsrettet og lønnsom verdikjede basert på det markedet til enhver tid etterspør, forteller daglig leder i Aalesundfisk og nå admistrerende direktør ved Aalesundfish Holding, Terje Kjølsøy, til iLaks. 

Fakta

Følgende har gått sammen for å skape selskapet Aalesundfish Holding:  Aalesundfisk er et eksportselskap med lange tradisjoner og bred erfaring innen fiskerinæringen. I dag har Aalesundfisk 13 ansatte med lang fartstid innenfor ulike felt i næringen. Vardø Fiskeriservice er en ny aktør med Oscar De la Cerda som daglig leder og er rigget for mottak og pakking av fersk fisk, i tillegg til frysemuligheter samt hjeller for tørrfisk. Selskapet har sin beliggenhet på Svartnes i Vardø kommune og startet opp i august 2019. Skarsvåg Fiskeriservicen sine lokaler er for tiden under ombygging og vil ha ferskpakking, salting, tørrfisk og kongekrabbemottak som hovedaktiviteter når de kommer i gang i oktober. Fiskeribåtrederiet Kenfish opererer med fire autolinebåter og to garnbåter. Kenfish vil sørge for at Aalesundfish Holding får forutsigbarhet i råstofftilførselen slik at selskapet kan bli et leveringsdyktig fiskeriselskap.

Aalesundfisk har røtter fra 1918, da tre fiskebåter gikk sammen for å danne et salgsselskap som solgte fangsten. Først i 1976 ble driften omgjort til aksjeselskap.

– Nå gjentas historien bakvendt ved at vi i dag tar med oss eksportselskapet inn i fiskeri og anlegg. Dette er fremtiden, forteller Kjølsøy idet han åpner dørene inn til det romslige møtelokalet i Kjøpmannsgata.

Kontroll i alle ledd
– Vi har nå satset på å bygge opp et helintegrert fiskeriselskap der vi har full kontroll over alle ledd i prosessen, fra sjø via anlegg til salg. Vi vil med andre ord få kvalitetssikring og kontroll over prosessen helt fra fisken svømmer i havet til den til havner hos sluttkunden, forteller Kjølsøy.

Under fiskeriet sikres kvaliteten ved at kun det beste er godt nok – ingenting annet blir akseptert.

– Ved at også bemanningen er en del av selskapets felles idealer, sikres kvaliteten allerede i første ledd, noe som er helt avgjørende for å kunne levere det kundene etterspør og som vi som konsumenter i butikk vil ha. Videre står vi for kvalitetskontroller og temperaturmåling så snart båten legger til kai, før vi deretter står for anlegg, pakking og salg/eksport. På den måten vet vi at alle ledd i verdikjeden, fra fisken kommer opp av havet til det ferdige produktet er på vei til kunden, jobber for å bevare og levere topp kvalitet, sier Kjølsøy.

Alltid i utvikling
Kjølsøy er tydelig på at bedriften ikke bare har «The world changes – and so we with it» («verden endres og det gjør vi sammen med den» red. anm.) som slagord, men som levemåte i selskapet:

– Vi må hele tiden utvikle oss for å henge med og for å være foran konkurrentene. Ved å alltid se muligheter for utvikling og hver eneste dag spørre oss selv hva vi kan gjøre bedre, er vi ikke bare ett skritt foran, men vi vet også at vi alltid kan levere ypperste kvalitet til sluttkunden.

I tillegg til å kunne sikre kvaliteten i hvert et ledd, gir også nysatsingen en bedre forutsigbarhet for kunden.

– Båtene leverer alltid inn rapporter for hver dag, slik at vi til enhver tid har kontroll på hva som kommer inn. Vi har langsiktige planer og kan vise til både våre allerede etablerte samarbeid i tillegg til «catch on demand» med egne flåter utenfor sesong. Med digitalisering og hyppige oppdateringer på Facebook vil kunden alltid ha full kontroll og dermed langt større forutsigbarhet i alle ledd fra kvalitet, pris og leveranse i både kort- og langsiktig handel, forteller Kjølsøy.

Foto: Aalesundfisk

Lange tradisjoner
Aalesundfisk er et eksportselskap med lange tradisjoner.

– Fra selskapet ble registrert i 1969, har vi vært innom det meste i fiskerinæringen; laks, hvitfisk, skalldyr, fersk, frossen, saltet og tørket fisk. Vi har hatt oppdrett, lakseslakteri og røykeri. Vi har rett og slett fulgt hele næringen, sier Kjølsøy, som selv startet opp som daglig leder i Aalesundfisk i 2008, etter 20 års erfaring fra fiskerinæringen.

Sekstitreåringen Ivar E. Wartdal tok over fra sin far som tjuefemåring, og er nå en aktiv eier med stålkontroll over bedriftens økonomi.

– Han er fortsatt innom hver dag, forteller Kjølsøy med et smil.

Wartdal var den første i Norge som eksporterte til de store kjedene i Spania. Under intervjuet legger Kjølsøy telefonen på høyttaler på bordet og lar Wartdal ta ordet:

– Jeg skrev oppgave om eksportering til Spania på skolen, og realiserte det jeg hadde skrevet om. På begynnelsen av 90-tallet eksporterte vi til alle de store kjedene i Spania, og rundt 1992 solgte vi laks til Frankrike og var med det de første som eksporterte direkte til kjedene, forteller Wartdal.