– Å ta livet av all laks i anlegget når PD-smitte påvises, blir feil

Nyheter
571

Virussykdommen pancreas disease (PD) kryper nordover langs kysten. Direktøren ved Rørvikoppdretteren SinkabergHansen mener kontrollrutinene, samarbeidet med Mattilsynet og sterkt fokus på hygiene og smittekontroll må videreføres. Men samtidig er Finn W. Sinkaberg kritisk til kostnad og praktisk følge av dagens «utslaktingsrutine», skriver Namdalsavisa.

Koster mer enn det smaker
Han er helt enig med kollega Roald Dolmen i Midt Norsk Havbruk, som i onsdagens NA uttrykte at det er dyrt for næringa i Ytre Namdal å være «filter» mot Sør-Trøndelag for hindring av videre spredning av PD nordover.

– Strategien koster mer enn det smaker. Over tid er utslakting prøvd, og erfaringa viser at det ikke nytter: PD dukker stadig opp i nye lokaliteter. Etter mitt syn er regelmessig brakklegging, gode soner og endelig effektiv vaksine det som på sikt vil fungere mot PD, sier Sinkaberg.

Han er klar på at grepet med «å ta livet av pasienten» i allefall ikke veien å gå.

Urealistisk
– Næringa og Mattilsynet må aktivt – og med åpent sinn – diskutere andre løsninger for det som i realiteten er en forsinkelsesstrategi mot PD, sier Sinkaberg.

Han kaller det urealistisk å tro at PD – som gradvis har beveget seg nordover langs kysten – kan stoppes for all framtid i «filtersonen» Namdalen.

– Erfaring tilsier at så ikke vil skje. I lys av dette er det ekstra påtvingende at næringa og myndigheter holder trykket oppe for å se andre muligheter og grep for å håndtere utfordringa. Det nytter ikke kun å lene seg til løsninga med ukritisk utslakting, framholder Sinkaberg.

Ingen innvirkning på villfisk
Han mener PD er ei utfordring som kun berører oppdrettsnæringa og den tilhørende industrien.

– Viruset har ingen innvirkning på villfisk, samtidig som laks med PD uten vesentlige problem kan vokse seg fram til menneskeføde med normal størrelse og kvalitet. For næringa i Namdalen er det imidlertid av stor betydning at det jobbes fram en justert strategi som både ivaretar bremsing av viruset og forutsigbar drift ved lokalitetene. Dette er særs viktig for den regionale industrien inn i framtida, sier Finn W. Sinkaberg til Namdalsavisa.