Veterinær i Mattilsynet, Martin Binde, mener arealbehovet og volum tilsier at ikke all oppdrett kan være på land.
Det skriver Strilen.
– Man ser ikke hvor stor merdene er, siden de er under vannoverflaten. Men et enkelt anlegg har den samme biomassen som summen av alle folk i Bodø by, sa Binde under et åpent møte som Naturvernforbundet Nordhordland arrangerte i Knarvik i forrige uke.
Han understreket også at landbaserte anlegg krever mye vann.
– Selv her på Vestlandet er vann mangelvare i flere settefiskanlegg. Det er anlegg som har større vannforbruk enn Oslo by.
Teknologisjef og gründer av Hauge Aqua, Cato Lyngøy, var også tilstede under møtet. Hauge står bak det lukkede oppdrettsanlegget «Egget». Han sa landbasert oppdrett i Norge ikke vil være konkurransedyktig.
– Å produsere fisken på land helt fram til slakt, det er i dag vesentlig dyrere enn å produsere i sjøen. Og hvis man kunne klart det til samme kostnad som merdbasert oppdrett, så ville det ikke være noen grunn til å gjøre dette i Norge. Da ville man heller gjort det nærmere markedet, og slik spart fraktutgifter for den ferdig slaktede fisken. Det vil ikke være en fordel for oppdrettsnasjonen Norge om man skulle lykkes med å finne fram til konkurransedyktig produksjon på land eller det åpne havet, sa Lyngøy.