– Å få etablert lusefri produksjon på denne lokaliteten kan bidra til å forbedre situasjonen i hele området

Nyheter
0

Fiskeridirektoratet og Statsforvalteren i Nordland stikker kjepper i hjulene for Akvafutures utvidelsesplaner. Daglig leder Thomas Myrholt mener at de har misforstått.

Akvafuture har planer om å bygge sitt fjerde lukkede anlegg på en lokalitet nordvest for øya Mindland i Tjøtta-bassenget i Alstadhaug kommune på Helgelandskysten. Der ønsker de å produsere 2.184 tonn laks og ørret i sine lukkede merdløsninger, Akvapods.

Men selskapet møter motbør. Like før jul sendte Fiskeridirektoratet en uttalelse til Nordland fylkeskommune der de frarådet etableringen på bakgrunn av hensynet til sårbare arter og marine naturtyper. Det skjønner daglig leder Thomas Myrholt i Akvafuture lite av. Han er uenig i begrunnelsen til Fiskeridirektoratet.

– Vi er av den oppfatningen at de må godkjenne dette nettopp på grunn av sårbare arter og marine naturtyper, sier han til iLaks.

Les også: – Her er det unike med Akvafuture sine merder

Forstår ikke direktoratet
Selskapets teknologi innebærer at fisken befinner seg i en lukket barriere som fylles med vann fra dypet. Posematerialet er en fiberforsterket duk og er mer rømningssikkert enn vanlig not. I tillegg har de en vanlig oppdrettsnot utenpå posen, som skal fungere som en ekstra sikring mot rømming og sedimenteringskammer for slam.

– Å få etablert lusefri produksjon på denne lokaliteten kan bidra til å forbedre situasjonen i hele området, sier Myrholt og legger til:

– Er det noe vi trenger etter den ekstreme høsten som vi har vært igjennom, så er det tiltak som dette. Derfor skjønner ikke vi hvordan Fiskeridirektoratet kan mene at disse sårbare artene kan bli svekket av det.

Men Myrholt har ikke tenkt å la Fiskeridirektoratets uttalelse stå uimotsagt.

– Vi mener at det er helt nødvendig å få etablert lokaliteter med lukkede merder i området.

Bidrar med avlastning
Han ser for seg at seg at de med sine lukkede merder kan bidra på to måter for å avlaste produksjon i åpne merder.

– Vi kan enten produsere slaktefisk i dem, slik vi har gjort. Eller så kan vi betjene de åpne lokalitetene rundt oss med lusefri halvt annet kilos fisk, poengterer han.

– Denne siste løsningen vil gjøre at de åpne lokalitetene rundt oss får mye kortere produksjonssyklus, slik at de slipper ut mindre mengder med lus, det blir færre avlusninger og mindre dødelighet.

Akvafuture-sjefen tror derfor at en etablering på Mindland er viktig for å sikre bærekraftig lakse- og ørretproduksjon i området.

– Vi tror at en etablering på Mindland faktisk vil bedre situasjonen i området, sier han.

Den omsøkte lokaliteten Mindland er markert midt i kartet. Kart: Fiskeridirektoratet

Megasmolt
Myrholt forteller at de er godt i gang med å produsere ekstra stor smolt.

– Vi har introdusert en runde med det vi kaller for megasmolt. Dette er halvannet kilos fisk som vi har produsert lusefritt i sjøen. Denne vinteren her har vi 1,6 millioner fisk på en lokalitet, mens vi i fjor vinter hadde 1,3 millioner fisk.

– Denne fisken skal flyttes over til en åpen lokalitet og vokse videre der, frem til den skal slaktes.

Erfaringene med denne ekstra store smolten har vært gode.

– I fjor hadde vi 99 prosent overlevelse på fisken. På det nye generasjonen som vi har nå, har vi på de første fem månedene 99,86 prosent overlevelse, opplyser han.

Les også: Akvafuture: – Vi er svært godt fornøyd med å levere 84 millioner på bunnlinjen

Ti år uten lakselus
Det er ikke bare Fiskeridirektoratet som er negativ til Akvafuture sine planer. Statsforvalteren i Nordland har også bestemt seg for å avvise søknaden. Myrholt mener at vurderingene deres bygger på faktafeil.

– Vår inngang på dette er at slike tiltak som vi kan tilby vil kunne bidra til å løse opp i situasjonen.

Han påpeker:

– Men det blir unødvendig vanskelig når det å få gjort papirarbeidet i forkant blir så kompliserende, og tar lang tid.

Myrholt forteller også at de har invitert både Fiskeridirektoratet og Statsforvalteren på besøk i Brønnøysund for å vise frem løsningene deres.

– Vi har tenkt at det kanskje hadde vært interessant se på den som har drevet helt uten lakselus i over ti år. Men foreløpig har det ikke vært så mye interesse for det, bemerker han.

Det var Brønnøysunds Avis som omtalte denne saken først.

Lokalitet Andalsvågen. Foto: Akvafuture