Stamfisken er kommet hjem til vannet fra Vatnvatnet

Nyheter
0

Klart for klekking hos Cermaq Hopen.

Kun et kvarters kjøring fra sentrum av Bodø ligger Cermaqs settefiskanlegg Hopen. På slutten av 1800-tallet var det klippfisk og sild som stod i sentrum her. Inne i bukta her stengte fiskerne silda inne, noe som har gitt navnet til Sildstengveien like ved. Bygningene her er tuftet på eldre fiskebruk, som på midten av åttitallet ble omgjort til et settefiskanlegg.

I det krystallklare vannet fra Vatnvatnet svømmer rundt 1,3 millioner smolt. I mai skal fisken sendes til lokalitet ved Hammerfest. Det er ikke hvilken som helst rogn denne er klekket ut fra. Stamfisken vokste selv opp her, før den havnet på AquaGen sitt anlegg i Steigen, forteller driftsleder Ørjan Krüger.

– Både smolten og yngelen som står i startfôringa kommer fra fisk som ble klekket ut her i 2019. Så vi regner med den kommer til å prestere veldig så bra, sier han.

I klekkeriet står Tore Lundquist, Daniel Van Dijk og Sebastian Lieng.

– Vi har rundt 300.000 rogn i hvert skap, så det skulle bli rundt 1,5 millioner rogn til sammen. Rogna kom for ei knapp uke siden, og om få dager regner vi med klekkinga er i gang. Det ser veldig bra ut nå. Det er ikke mange døde rogn jeg må plukke ut, forteller Lundquist.

Måtte ro over vannet
Ved anlegget er det seks ansatte og én lærling. Fire røktere går i vaktordning, det er en teknisk leder, samt driftsleder Ørjan Krüger,. Han startet her i 2016. Sin første befatning med oppdrett var ved slakteriet Brødrene Aasjord, Helnessund notbøteriet, Leinessmolt og settefiskanlegget i Holmvåg i Steigen.

Driftsleder Ørjan Krüger. (Foto: Steve Hernes).

– De siste årene har vi gjennomført en rekke utbedringer ved anlegget, men kanskje den viktigste for staben var nok å få flyttet UV-anlegget ned fra Vatnvatnet og hit til anlegget i 2016. Før den tid måtte de gå et stykke til vannet, for så å ro over til der anlegget stod hver gang strømmen gikk, forteller Krüger. Nå er situasjonen langt bedre, og ikke minst færre strømbrudd enn tidligere.

– Vi har også fått flyttet aggregat og pumpestyringen over til fastlandet, så nå kan en gå tørrskodd helt frem, smiler en fornøyd Krüger.

Perfekt vann
Vannet i utekarene holder en naturlig temperatur på én grad, noe som ifølge han er perfekt for smolten på 100 gram som skal ut til våren. Hadde den blitt større, måtte de ha bygd flere kar, forteller han.

– Smoltifiseringen er avhengig av når isen går og når den blir klar. Dette er en drift litt mer på fiskens egne premisser. Nå kjører vi lysstyring med 14 timers mørke, og forventer smoltifisering vel tre uker før den skal ut. Utfordringen har alltid vært å få alle til å smoltifiseres på samme tid, men det har vi nå begynt å få godt grep om. Det er viktig å følge temperatur og vær godt, unngå stress og være nøye med lysstyringa, sier Krüger.

Tilvekst-rekord
I startfôringen står lærling Sofie Pedersen og gir fisken litt ekstra startfôr. Hun har akkurat lagt inn de essensielle trivselstallene, oksygennivå, fôringstall og dødelighet, inn i Akva Fishtalk. Resultatene er både hun og driftslederen svært fornøyde med.

Sofie Pedersen er andreårs lærling ved Cermaq Hopen. (Foto: Steve Hernes).

– Nå ligger vi an til å slå vår egen rekord for tilvekst. Til nå i år er snittvekta på 1,027 gram, mens den tidligere har vært under grammet, og enkelte år ned på 0,8 gram på sammenlignbart tidspunkt. I tillegg har vi svært lav dødelighet. Det siste driftsåret har overlevelsen i anlegget vært høy, det har vært en god produksjon fra klekkeri til levert smolt. De siste seks månedene har vårfisken hatt en avgang på kun 0,36 prosent. Det skyldes ikke minst dyktige folk, og vi får mer og mer erfaring, sier han fornøyd.

I startfôringen står det 24 kar med fra 36.000 til 160.000 yngel i. Den kom ned fra klekkeriet i januar, og skal stå i oppvarmet vann på 12-14 grader frem til uke 18. Da skal den over i karene ute, for å erstatte fisken som blir sendt til Hammerfest.

På uteområdet skal to nye kar på 14 meter snart på plass, slik at det i alt blir ni kar ute. Med flere kar kan de få en jevnere størrelse på fisken. Rundt karene ute ligger snøen langt oppover veggene. Året 2023 har så langt vært både kaldt og snørikt i Bodø.

– Det er bra for oss at det er kaldt. Det betyr at isen legger seg tidligere, noe som gjør at vannet i Vatnvatnet holder seg varmt lengre utover høsten/vinteren. Så lenge isen bryter opp og det blir mildvær en dag, er vi fornøyd med alt som holder en temperatur på over én grad. Det er bra for fisken, avslutter Ørjan Krüger.

Cermaq sitt settefiskanlegg Hopen ved Bodø. I bakgrunnen sees fjellene som utgjør Børvasstidnene. (Foto: Steve Hernes)