Isqueen tapte i Hålogaland lagmannsrett

Nyheter
1448

Må betale 700.000 kroner i bot etter brudd på Matlovens bestemmelser.

Isqueen og daglig leder Kurt Johan Svendsen ble i juli delvis frikjent i Lofoten tingrett, etter at Økokrim hadde satt partene under tiltale for brudd på Matlovens bestemmelser.

Svendsen ble dømt til å betale 50.000 kroner i bot for brudd på forskriften om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Isqueen ble dømt til å betale 300.000 kroner i bot for samme brudd på forskriften. Derimot ble både Svendsen og Isqueen frikjent for å ha unnlatt å føre helsekontroll da økt dødelighet ble oppdaget, samt ikke å ha varslet Mattilsynet umiddelbart.

Økokrim og Isqueen anket dommen fra tingretten til Hålogaland lagmannsrett. Påtalemyndighetens anke over bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet for tiltalens to punkter om å ha unnlatt å føre helsekontroll da økt dødelighet ble oppdaget, samt ikke å ha varslet Mattilsynet umiddelbart, ble henvist til ankebehandling 8-10 januar på Thon Hotel Lofoten i Svolvær.

Bot mer enn doblet
Aktor la ned påstand om at Isqueen skulle dømmes i henhold til forelegget til 950.000 kroner i bot. Forsvarerne la ned påstand om at Isqueen burde bli frifunnet.

I den ferske dommen fra Hålogaland lagmannsrett dømmes Isqueen for å ha unnlatt å føre helsekontroll da økt dødelighet ble oppdaget, samt ikke å ha varslet Mattilsynet umiddelbart. Ifølge retten ville 900.000 kroner i bot vært et passende utgangspunkt for straffen.

«Saken har imidlertid hatt en liggetid på 12-14 måneder og saksbehandlingstiden har samlet sett vært lang. Når dette ses i sammenheng med at selskapets daglige leder også er idømt bot, finner lagmannsretten det riktig å fastsette boten til 700.000 kroner», heter det i dommen.

Dermed er boten mer enn doblet fra tingretten.

125.000 laks døde
I dommen opplyses det om at det den 16. og 17. oktober i 2014 ble det gjennomført avlusing av laks på lokaliteten Æsøya. Ifølge Hålogaland lagmannsrett er det ubestridt og hevet over enhver rimelig tvil at det fra og med 17. oktober 2014 og påfølgende dager oppsto forøket dødelighet av laks på lokaliteten Æsøya.

Ifølge retten døde det rundt 125.000 laks fordelt på fire merder fram til siste brønnbåtransport forlot anlegget tidlig om morgen fredag 31. oktober 2014.

Retten skriver også at det er hevet over enhver rimelig tvil at det ikke ble utført helsekontroll for å fastslå årsaksforholdet til massedøden.

Retten utelukker ikke sykdom
Ifølge sjøfraktbrevet for transporten som skjedde 29. oktober 2014, har skipperen notert at oppdretteren oppga at det hadde vært stor dødelighet, men at det ikke var konstatert noen sykdom.

«Det er etter lagmannsrettens vurdering en upresis gjengivelse av de faktiske forhold sett hen til at det ikke var gjennomført noen undersøkelser for å få vurdert om det forelå sykdom», heter det i dommen.

Veterinæren som besøkte lokaliteten kunne ikke fastsette endelig årsak for dødeligheten, men mente at avlusingen, eventuelt kombinert med mye sel ved anlegget den siste tiden, kunne ha vært «medførende årsak til dødeligheten».

«Lagmannsrettens samlede inntrykk er at Kurt Johan Svendsen tirsdag 21. oktober 2014 og de nærmeste påfølgende dagene ikke hadde noen klar formening om årsaken til laksedøden», heter det i dommen. Retten mener det ikke var åpenbart at dødeligheten ikke var forårsaket av sykdom og «heller ikke i dag er det mulig å ha en oppfatning om at sykdom åpenbart ikke var årsak til fiskedøden.

«Ut fra situasjonen finner lagmannsretten at det var klart uaktsomt av Kurt Johan Svendsen å legge til grunn at dødeligheten «åpenbart» ikke var forårsaket av sykdom», heter det i dommen.

– Svendsen burde ha iverksatt tiltalt
Retten mener videre at Svendsen uten unødig opphold burde ha iverksatt tiltak for å få gjennomført helsekontroll da den massive fiskedøden inntraff. Dette fordi spredningspotensialet for smittsomme sykdommer er forhøyet i sjø. Lokaliteten Æsøya lå i overvåkingssonen for bekjempelse av ILA, og forskriften fastsatt for å forebygge, begrense og bekjempe sykdommen var fremdeles gjeldende.

Ifølge retten inntrer handleplikten «umiddelbart» når det oppstår forøket og uavklart dødelighet.

«Han (Svendsen red.anm.) skulle da ha varslet Mattilsynet om den uavklarte forhøyete dødeligheten 21. oktober 2014 eller nærmeste påfølgende dag. Det er åpenbart at merknaden om fiskedøden i biomasserapporten som ble inngitt til Mattilsynet 7. november 2014, ikke oppfyller handleplikten. På det tidspunktet var det ikke laks igjen i lokaliteten. Den laksen som døde i merdene var produsert til ensilasje, og den øvrige mengden laks var slaktet», skriver retten.