«Norwegian Gannet» gjennomfører testseilaser mens departementet jobber med avklaring

Nyheter
1552

I påvente av endelige avklaringer fra Nærings- og fiskeridepartementet, gjennomfører Hav Line prøveseilas med slakteskipet «Norwegian Gannet». Nå tror selskapet på dispensasjon fra Kvalitetsforskriften.

Mandag kveld viser AIS-sporingen til MarineTraffic at den mye omtalte slaktebåten seiler i 0,7 knops fart i Skagerak, midt mellom Norge og Danmark.

Den er på prøvetur.

Slik ser det ut i slakteriet til «Norwegian Gannet». Foto: Aslak Berge

Returnerer «prodfisk»
– I desember startet vi testseilas med frakt av et kommersielt ubetydelig volum fisk. Det gjør vi frem til vi har fått en eventuell dispensasjon, sier Carl-Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line, til iLaks.

Testseilasene er en vanlig prosedyre for å teste systemene ombord i skipet og i pakkeriet på Hirtshals. I tillegg har «Norwegian Gannet» et NOR-registrert mannskap som må trene. Den såkalte produksjonsfisken vil sorteres på Hav Lines tollager i Hirtshals, og returneres til videreforedling i Norge.

– Under prøveturene sender vi ikke produksjonsfisken ut i markedet, sier Arnesen.

Tror på dispensasjon
Hav Line har fått innvilget alle nødvendige godkjennelser og sertifikater for slakting og frakt, men departementet, i motsetning til Mattilsynet, mener også at Hav Line må innrette frakten etter Kvalitetsforskrift § 17.

– Til tross for at departementet har en annen oppfatning enn oss og Mattilsynet om hvordan bestemmelsen skal forstås, har vi likevel stor tro på at departementet gir oss dispensasjon fra bestemmelsen. Noe annet vil være rart. Norwegian Gannet er en del av fremtiden for norsk oppdrettsnæring, med mer gods på sjø, mindre CO2-utslipp, bedre fiskevelferd og bedre kvalitet på fisken, avslutter Arnesen.