Verken Cermaq, Gigante Offshore eller Nova Sea fikk gjennomslag for sine konsepter.
Det bekreftet Fiskeridirektoratet fredag ettermiddag.
Cermaq hadde søkt om 13 konsesjoner for «FlexiFarm» – et flytende, lukket merdanlegg basert på gjennomstrømmingsteknologi.
«Etter Fiskeridirektoratets vurdering presenterer søker en løsning som er sammensatt av kjent teknologi, men som er sammensatt på en måte som er ny for akvakulturnæringen og som har potensiale til å være en forbedring sammenlignet med alminnelige åpne merder dersom konseptet fungerer som tiltenkt. Løsningen for inntak av vann inkludert optimalisering av strømbildet, utspiling av duk og not, samt rengjøring av not framstår imidlertid ikke som godt nok prosjektert. Fiskeridirektoratet anser dette som helt sentrale deler for at konseptet skal fungere som tiltenkt», heter det i avslagsbrevet.
Fiskeridirektoratet har vært noe i tvil, men peker på den høye terskelen for oppfyllelse av vilkårene for tildeling av utviklingstillatelser og finner at vilkåret om «betydelig innovasjon» ikke er oppfylt for «FlexiFarm».
– Høy nyhetsverdi
Gigante Offshore fikk avslag på sin søknad om ni utviklingstillatelser for konseptet «Gigante Offshoremerd» – en rømningssikker, stor merdkonstruksjon for eksponerte farvann. Heller ikke her mener Fiskeridirektoratet at prosjektet oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».
I vedtaksbrevet trekker direktoratet fram at konseptet som helhet har høy nyhetsverdi. Det vises blant annet til at den har en ny utforming.
«Videre er Gigante Offshoremerd designet for eksponerte lokaliteter, og skal kunne ligge i overflatetilstand i sjø med signifikant bølgehøyde på Hs = 6 m, noe som anses som en nyhet og en forbedring sammenliknet med kommersielt tilgjengelig teknologi. I tillegg kommer muligheten for å kunne senke ned hele Gigante Offshoremerd. Etter det Fiskeridirektoratet kjenner til, er ikke dette kommersielt tilgjengelig teknologi, og det er heller ikke utprøvd på enheter i denne størrelsen», skriver direktoratet
Men direktoratet mener det er høy risiko forbundet med konseptet. Dette begrunnes med at prosjektet er på et tidlig konseptuelt nivå, hva gjelder å sannsynliggjøre den tekniske realiserbarheten av konseptet. Dette kombinert med at det skal stå mye fisk i anlegget (totalt 2.2 millioner fisk), og at anlegget skal ligge på eksponerte lokaliteter, gjør at direktoratet trekker fram risikoen forbundet med prosjektet
«Oppsummert er det Fiskeridirektoratet sitt syn at det er levert mye relevant dokumentasjon, men at det likevel ikke er tilstrekkelig dokumentert at Gigante Offshoremerd vil la seg realisere slik det er beskrevet i søknaden. Fiskeridirektoratet vil her særlig fremheve at konstruksjonens strukturelle integritet ikke anses tilstrekkelig ivaretatt, som følge av at dokumentasjonsgrunnlaget for PE sine materialegenskaper, spenninger i konstruksjonen og utmatting anses mangelfullt. Fiskeridirektoratet har etter dette kommet til at det ikke er godtgjort at konseptet Gigante Offshoremerd innebærer «betydelig innovasjon.»
Nei til «Spidercage»
Nova Sea hadde søkt om fire utviklingstillatelser for konseptet «Spidercage». Konseptet gjennomgikk nylig bølgetester hos MARIN (Maritime Research Institute Netherlands).
«Fiskeridirektoratet fatter med dette vedtak om å avslå søknaden for konseptet Spidercage fordi Fiskeridirektoratet har kommet til at det ikke er sannsynliggjort at det omsøkte konseptet kan realiseres, og at konseptet derfor ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», heter det i vedtaket.