Frankrike sliter med å utnytte oppdrettspotensialet.
Selv om det franske folk er storkonsumenter av laks, har landet bare et oppdrettsanlegg i sjø. Derfor importeres mesteparten av laksen fra Norge og Skottland.
Anlegget, eid av den franske oppdretteren Saumon de France, ligger i Cherbourg-en-Cotentin, nordvest i Frankrike ved Den engelske kanal. Her ved havnen, beskyttet av et dike, har selskapet en tillatelse på produksjon av inntil 3.000 tonn laks årlig.
– Vi burde være en stor havbruksnasjon, men vi er bare en liten nasjon, sier Pascal Goumain, administrerende direktør i Saumon de France til iLaks.
Goumain startet opp for 21 år siden.
Utviklingsplan har ikke gitt resultater
Men med gode forhold for å drive oppdrett av laks, hvorfor er det bare et anlegg?
Ifølge Goumain ligger svaret i et tungrodd byråkrati og manglende vilje til endring.
En plan for havbruket ble signert i 2015 av det franske landbruksdepartementet. Den skulle støtte og utvikle akvakulturnæringen, men lite har skjedd siden da. Og det har vært ingen bedring å spore under Macron-administrasjonen.
Påvirket av varme
Rundt en tredjedel av laksen som produseres går til supermarkeder som Carrefour og E. Leclerc.
Resten går til distributører som selger til restauranter og markeder. Saumon de France har også satset på netthandel for å nå ut til private husholdninger.
Goumain sier at de drar fordel av sterke strømmer, som setter fisken i en «sterk svømmesituasjon».
– Laks lever i Frankrike og er naturlig i dette miljøet. Sjøtemperaturen er åtte grader om vinter og 18 grader i september, sier Gourmain.
Men han sier det har vært veldig varmt den siste tiden, og det har påvirket fiskens appetitt og fôrinntak.
Selskapet omsatte selskapet for to millioner euro, eller nærmere 19 millioner kroner, og produserte rundt 250 tonn fisk. Tallene for 2017 vil ikke Gourmain snakke om, men han nevner noen konkrete planer for fremtiden.
– Vi har fokus på å bygge et oppdrettsanlegg innen 2021, som skal drives av energi fra en vindpark.