Vekstbedriften MarinHelse på Lyngseidet i Troms la bak seg et år preget av høy aktivitet i fjor. I år ventes en topplinjevekst på 50 prosent.
– Vi hadde en omsetning i 2017 på 20,5 millioner kroner og et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner, forteller daglig leder Hill Jorunn Kåberg til iLaks.
Salgsveksten har fortsatt i år.
– I 2018 har vi en forventet omsetning på 30 millioner kroner.
Det betyr en dobling av salget fra 2016.
Jakter folk
– Vi er i disse dager ute å rekrutterer minimum to ansatte, veterinær eller fiskehelsebiolog. Dette for å imøtekomme veksten i selskapet.
MarinHelse har sin hovedaktivitet i Nord-Norge, er lokaleid og er en kunnskapsbedrift med fokus på regionale helseutfordringer.
– Vår visjon er å være en innovativ og engasjert kunnskapsbedrift med fiskehelse, fiskevelferd og oppdrettsmiljø i fokus, sier Kåberg.
– Vi har i dag ansvaret for over 20 settefiskanlegg og rundt 80 matfisklokaliteter fordelt over de nordligste fylkene i landet. Dette gir oss en svært god områdeinnsikt hva fiskehelse og fiskevelferd angår. Denne oversikten gir oss et uvurderlig utgangspunkt for vår aktivitet samtidig som det gir oss et stort kunnskapstilfang som vi ønsker å utvikle og foredle til det beste for oppdrettsfisken og oppdretterne i Norge, forteller hun.
Lakselus
Selskapet er lokalisert i Tromsø, Alta, Finnsnes og Lyngseidet.
– Til daglig er det fiskehelse og fiskevelferd som i stor grad styrer ressursbruken og på grunn av et økende behov for oppfølging av helsesituasjonen rundt om i anleggene våre passerer selskapet i disse dager over 20 ansatte.
Kåberg legger ikke skjul på at det er arbeidet knyttet opp mot lakselus som legger beslag på mest ressurser og at fokuset fra både oppdretterne, forvaltningen og forbrukerne har styrt aktivitetene i den retningen de siste årene.
– Nord-Norge er ikke lengre noe fristed hva lakselus angår, og utfordringene knyttet til fiskehelse og fiskevelferd relatert til avlusningsoperasjoner har økt betydelig de siste to årene. Vi i MarinHelse har alltid ment at villaksen er av stor betydning for norsk oppdrettsnæring og at næringa, som vi er en del av, må gjøre alt som er mulig for å bidra til at villaksen bevares og at de norske lakseelvene beskyttes for negativ påvirkning fra oppdrettsaktiviteten vår.
– I denne sammenhengen er det å takle luseutfordringen kanskje den aller viktigste oppgaven næringa har, understreker Kåberg.
Lusetelling
MarinHelse har også hatt lakselusa i fokus gjennom en mer utypisk tilnærming enn det som blir sett på som vanlig for en fiskehelsetjeneste.
– Vi har observert at mange selskaper bruker unødvendig mye tid og ressurser til å telle lus på ukentlig basis med dårlig tilpasset utstyr både for fisk og folk. Derfor har vi nå over flere år utviklet et lusetellingskar sammen med folk fra merdkanten fra en rekke forskjellige oppdrettsselskaper. I dag er det allerede over 100 slike kar ute i markedet spredt over hele oppdretts-Norge.
– Vi jobber internt med mange spennende løsninger og produkter for oppdrettsnæringen og skal lansere flere nyheter i månedene fremover. Alle med det som mål for øyet og bidra til en mer bærekraftig oppdrettsnæring. Vi lanserer blant annet denne uken det første e-kurset i lakselustelling i det norske markedet, legger hun til.