Krever at det chilenske fiskeridirektoratet kommer opp med en ny forurensningsplan innen to måneder.
Sernapesca, det chilenske fiskeridirektoratet, burde ikke gitt tillatelse til dumping av 9.000 tonn laks etter at en algeoppblomstring førte til massiv fiskedød i 2016. Det slo chilensk høyesterett i fast denne uken, skriver La Tercera.
Algeoppblomstringen i 2016 tok livet av 40.000 tonn laks i 45 anlegg.
Tillatelsen var også godkjent av Directemar (organ i marinen) og miljødepartementet, og baserte seg blant annet på en teknisk rapport fra Sernapesca. En rapport som høyesterett mener rett og slett ikke argumenterer godt nok for at dumpingen kan forsvares.
Nødtiltak
Direktoratet begrunnet tillatelsen med at det var et nødsituasjon, og at oppdretterne var i en særdeles kritisk situasjon med få alternativer.
Ifølge en annen chilensk avis, El Mostrado, var det selskapene AquaChile, Aguas Claras, Granja Marina Tornagaleones y Trusal, Ventisqueros og Australis som ba om tillatelse til å få dumpe laks.
Ny forurensingsplan
Lokale kystfiskere og miljøvernorganisasjoner har over en lengre periode forsøkt å stille offentlige myndigheter til ansvar for dumpingen, uten å få medhold i retten.
Rent formelt sett, har høyesterett nå akseptert en såkalt «Recurso de Protección» fra fiskerne og miljøvernorganisasjonene i regionen Los Lagos. Den innebærer i korte trekk at grunnloven åpner for å la personer eller grupper klage, hvis de mener en handling går utover konstitusjonelle rettigheter. En av disse gir rett til å leve i et forurensingsfritt miljø, og det er blant annet på bakgrunn av denne rettigheten at klagen er levert.
Høyesterett har gitt Sernapesca og de andre offentlige organene en frist på to måneder til å komme opp med en ny forurensningsplan. Denne skal inneholde en evaluering, samt plan for å unngå at liknende dumping skjer igjen.