– Jeg ble faktisk litt overrasket, da jeg så hvor nært fasit vi traff

Nyheter
3520

OptoScale ser en klar fremtid under vann.

Han er karmøybu i eksil i Trondheim. Nylig kunne sivilingeniør og gründer Sven J. Kolstø (30) sole seg på toppen av listen av «disse teknologiselskapene vil du høre mer om i 2018» i Adresseavisen.

Årsaken til dette er at selskapet han leder, OptoScale, etter å ha drevet utvikling siste to og et halvt år nå nå begynt å sammenligne resultater med fasit fra slakt. Og det ser meget bra ut, skal en tro Kolstø.

Strukturert lys
Trondheimfirmaet lager målere for biomasseestimering av fisk, og har utviklet en unik teknologi basert på strukturert lys. Denne teknologien gjør det enklere å se omrisset av fisken, og hvor tykk den er, enn med bare kamera.

OptoScale har testet utstyr hos SalMar siste halvannet år, på fem forskjellige lokaliteter. Biomassemåling er viktig spesielt av to grunner: Følge med på veksten til fisk, og å kunne melde inn riktig vektfordeling til slakting.

– Vi har nå endelig begynt å få ordentlige tester av merder der vi har testet utstyret over lengre perioder, der fisken har blitt slaktet etterpå. Vi har jo sett at teknologien fungerer godt hele veien, men uten en ordentlig «fasit» som slakting er, så vet man aldri nøyaktig hvor bra det fungerer, sier gründeren til iLaks.

Overrasket
– Jeg ble faktisk litt overrasket, da jeg så hvor nært fasit vi traff. Vi hadde 0,4 prosent avvik fra snittvekten på det ene anlegget, og 0,46 prosent avvik på det andre. Det tror jeg de fleste som har prøvd å melde inn slakt vil anse som godt innafor, sier han engasjert.

Foto: OptoScale

– Målet for det neste året er likevel først og fremst å levere konsekvent under en prosent avvik på snittvekt, samt en riktig vektfordeling. Når vi klarer det skal vi være godt fornøyd med 2018, sier Kolstø.

Forventningene
– Det føles utrolig godt å føle at vi nå leverer på de forventningene som har blitt bygget gjennom ulike innovasjonspriser og oppmerksomhet. For det er det dette handler om til syvende og sist – om man klarer å faktisk levere. Og det blir vi bare tryggere og
tryggere på at vi klarer. Vi er nå i ferd med å gå inn i de første kommersielle avtalene, og snakker gjerne med interesserte kunder.

Selskapet har seks ansatte, to doktorgrader og fire sivilingeniører.

– Det er mange som har hjulpet oss på veien, og jeg vil gjerne takke både Innovasjon Norge og Forskningsrådet, som har vært veldig viktige for å få dette til. I tillegg har vi hatt med erfarne investorer gjennom CoFounder og Investitude siden dag én, noe som har hjulpet oss å vokse fort, understreker Kolstø.