Tre ansatte blir til fem når Ecomerden satser videre i et marked som fatter større interesse for å kutte tid i åpen sjø.
Det sier daglig leder Jan Erik Kyrkjebø til Sysla.
På havbrukskonferansen Aqkva merket han mye interesse rundt modellen av merden de nå har testet ut.
– Det går godt nå. Det siste halvåret har interessen rundt denne teknologien økt. Næringen er opptatt av å kutte tiden i åpen sjø, sier Kyrkjebø.
Teknologien han snakker om er Ecomerdens levebrød – en teknologi hvor man setter smolt i lukkede merder og lar dem vokse til de har blitt et kilo store. Den konvensjonelle metoden er å sette smolten ut i åpen sjø ved 100 grams vekt, sier Kyrkjebø.
– Vi gir laksen en god start i livet ved å gå i lukket merd, med et stabilt miljø i første fase.
Reduserer dødelighet
Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Roy Angelvik (Frp), sa på Aqkva-konferansen torsdag at oppdrettsnæringen har for høyt svinn. 56 millioner laks døde i oppdrettsmerdene i 2016.
På anlegget i Solund i Sogn har de nå sammenlignet dødeligheten mot den konvensjonelle måten å arbeide på.
Resultatene er oppløftende: Gjennom hele fasen frem til slaktevekt, har de en dødelighet på under fem prosent, sier Kyrkjebø. Gjennomsnittlig er dødeligheten på laks i Norge opp mot 20 prosent før slakting.
Resultatet er at man kan produsere langt flere individer.
Nå går den vesle bedriften så godt at de skal bemanne opp. Under seg får Jan Erik Kyrkjebø en doblet stab.
– Vi skal styrke både på marked og på prosjekt, sier Kyrkjebø.
Stor konferanse
Kyrkjebø er ikke den eneste i Bergen sør som smiler torsdag.
Det var en næring preget av optimisme, som samlet seg på Clarion Edvard Grieg. Havbrukskonferansen Aqkva har blitt så stor at de i år måtte flytte konferansen fra Stord til Bergen.
Med nærheten til Flesland viste det seg at flere hadde mulighet til å komme, noe som gjorde at 565 personer tok turen. Det er en smadring av den forrige rekorden på 350.