UiB-forsker Are Nylund mener at bransjen selv må ordne opp for å stoppe ILA-viruset i norsk lakseoppdrett.
ILA står for infeksiøs lakseanemi, og er en alvorlig, dødelig sykdom hos laks og ørret. I 2017 opplevde norsk lakseoppdrett ti utbrudd av viruset, spredt over hele kysten. Viruset er ikke farlig for mennesker, og handler om fiskehelse og ikke matsikkerhet.
Selv om utbruddene er små, frykter Are Nylund, professor ved institutt for biovitenskap ved Universitet i Bergen, at viruset kan få storpolitiske konsekvenser.
Med faren for ILA-smittet fisk, kan det brukes som et påskudd fra Kina eller Russland for å stoppe en import fra Norge.
– Dette er et virus som kan brukes som argument for å innføre handelsblokader. Ikke fordi de er redd for viruset i seg selv, men fordi vil hindre import av norsk fisk, sier Nylund.
I 2014 stoppet Kina import av hel norsk laks, fordi kinesisk mattilsyn krevde ILA-garantier som Mattilsynet ikke kunne gi.
Flyttet virus fra Norge til Chile
Da Norge eksporterte lakseegg til Chile mellom 1995 og 2008, ble det påvist virus på laksen i det søramerikanske kystlandet.
Prøver viste at viruset var identisk med dem i norske oppdrett. Nylund konkluderte med at norske avlselskap hadde sendt smittede egg til Chile.
– Dette viruset er flyttet fra Norge til Chile. Med mindre du tror at Gud satte ut to identiske virus på to steder. Men forskning opererer ikke med Gud, sier Nylund.
- Les også: Kina stopper import av hel norsk laks
– En kostnad næringen må ta
Nylund mener å ha påvist at viruset smitter nedover i generasjoner, der det tidligere var en utbredt holdning at smittet kun ble ført horisontalt. Funnet åpner for en løsning, mener Nylund, og sier at bransjen selv må ta tak.
– Dette er det muligheter til å få gjort noe med, ved å gå inn og screene viruset ut av stamfisken. Smittepotensialet av norsk fisk skal være minimalt, sier Nylund.
– Her har næringen mulighet til å gå inn og jobbe med stamfisken. Vi må sørge for at stamfisken er fri for smitte. Det er en kostnad næringen må ta.