Slik blir Griegs nye Canada-satsing

Nyheter
4178

Per Grieg jr. letter på sløret.

Planene for Grieg-gruppens storsatsing på oppdrett langs den canadiske øst-kysten ble for første gang omtalt i 2015. Siden den gang har selskapet holdt detaljene tett til brystet.

Grieg Seafood, et av konsernets datterselskaper, har drevet oppdrettvirksomhet på Canadas vestkyst siden 2002. Prosjektet Grieg nå snakker om er drevet av Grieg-Gruppen, hvor Grieg-familien selv er majoritetseier.

Under Sysla Live på Ocean 2017-konferansen lettet styreleder Per Grieg jr. på sløret. Gjennom holdingsselskapet har oppdrettstoppen store planer.

Marked i sterk vekst
– Det er snakk om et av verdens største post-smoltanlegg. Bare dét er en investering på en halv milliard. Vi forventer å kunne produsere mellom 4-5000 tonn ved dette anlegget hvert år, noe som er betydelig mer enn det som produseres ved de fleste norske anlegg i dag, sier Grieg jr.

Under kan du se hele intervjuet med Per Grieg jr. fra Sysla Live:

Selskapet har store forventninger til satsingen. Grieg jr. forteller at det Nord-Amerikanske markedet er blant de raskest voksende i verden, akkurat nå.

– På konsumer-siden i det europeiske markedet har vi sett en fordobling de siste ti år. Vi tror det samme vil skje i dette markedet, sier Grieg jr.

– En revolusjon i kostnadsbruk
Slår det til, mener han at nærhet til markedet vil bli et betydelig konkurransefortrinn.

– Vi tror dette er den mest kompakte måten å drive oppdrett på. Den er fremtidsrettet, men samtidig tradisjonell og det blir kort vei til markedet, sier han.

Selskapet har avsluttet designfasen, og går for det såkalte Midgardsystemet fra Aqualine. Systemet er testet for syv meter signifikant bølgehøyde.

– Samlet tror vi på en revolusjon i kostnadsbruk. Det vil være en stor investering i startfasen, men samlet vil det bli betydelig billigere å produsere på denne måten, sier Grieg.

– Grieg Seafood har mye å gjøre
På scenen forklarte han også hvorfor ikke det er børsnoterte Grieg Seafood som driver står bak sastingen på Canadas østkyst.

– Det er ikke fordi dette er et prosjekt som Grieg Seafood ikke kan gå inn i, men fordi Grieg Seafood har mye annet å gjøre for øyeblikket, forklarer han.

Per Grieg jr., styreleder i Grieg Seafood. Foto: Adrian Søgnen

Første brems i sommer
Selskapet har fått konsesjon til å drive oppdrett uten innblanding fra andre i en fjord i Placentia Bay i Newfoundland.

Lokalt har ikke prosjektet gått upåaktet hen. Første virkelige store brems i prosjektet kom i sommer, da høyesterettsdommer (Supreme Court of Newfoundland) Gillian Butler, satte en midlertidig stans for konsesjonstillatelsen som Grieg hadde fått. Årsaken var at det ikke var utført en konsekvensanalyse på forhånd.

Skaper demonstrasjoner i lokalmiljøet
Lokale myndigheter hadde på forhånd gitt selskapet konsesjon. I debatten som har fulgt har de pekt på at Griegs selskap uansett ikke kan foreta seg noe som fører til miljømessig belastning, ettersom dette i alle tilfeller vil stride mot canadisk lovgivning.

I midten av desember rapporterte lokalavisen Southern Gazette om demonstrasjonen utenfor den lokale høyesterettsbygningen.

Ifølge lokalavisen møtte to personer opp for å demonstrere mot opprettelsen av anlegget, mens 20 personer møtte opp for å vise sin støtte. Den sistnevnte grupperingen pekte blant annet på betydningen prosjektet ville ha for det lokale næringslivet, ifølge avisen.

– Vi tror og håper at byggingen er i gang i løpet av første halvår 2018, sier Grieg jr.