Politiet med nådeløs kritikk av Bremnes Seashore: – Det er uvanlig at man ser en handling bli utført med så åpenbart forsett

Nyheter
5392

Over tre år etter at Bremnes Seashore dumpet 15 tonn død laks rett i sjøen er politiet ferdig med sin etterforskning.

Det skriver Bergens Tidende.

Episoden skjedde våren 2014. 15 tonn død laks lå død på bunnen av en merd, som en konsekvens av en avlusing vinteren 2014. En dykker ble leid inn av Bremnes Seashore for å skjære hull i noten, slik at fisken ble dumpet rett i havet.

Begge selskapene ble bøtelagt med henholdsvis 300.000 kroner hver. En avdelingsleder i Bremnes Seashore fikk en bot på 20.000 kroner, mens en leder i det daværende dykkerselskapet AD Offshore fikk en bot på 15.000 kroner.

Også dykkeren som var involvert ble bøtelagt, men vedtok først ikke boten. Det har personen gjort nå, og saken havner derfor ikke i retten.

Sterk kritikk
Politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal i Sør-Vest politidistrikt betegner valget om å dumpe fisken som «enkleste løsning».

– Dette var en bevisst handling. Det er uvanlig at man ser en handling bli utført med så åpenbart forsett, sier han til Bergens Tidende.

Det var Mattilsynet som opprinnelig anmeldte saken, etter at Bremnes Seashore selv meldte om en uønsket hendelse.

– Når nå alle er bøtelagt i saken viser det at også politiet oppfattet saken i samsvar med vår vurdering, sier seksjonsleder Arne Oftedal i Mattilsynet.

– Vi har sikret våre rutiner
Daglig leder i Bremnes Seashore, Einar Eide, sier boten er akseptert og betalt. Hendelsen skjedde forøvrig før Eide tok over som leder.

– Vi har beklaget det som skjedde. Verken før eller siden har vi hatt en ledelse som har åpnet slike handlinger. Vi har sikret våre rutiner, og er relativt trygge på at dette aldri vil skje igjen, sier Eide.

Tidligere daglig leder for AD Offshore, Ansgar Østebøvik, ønsker ikke å kommentere saken ut over at bøtene nå er betalt.