AquaGreen har utviklet system for tørking av fiskeslam

Nyheter
6107

Har allerede to kontrakter på plass.

– Vår teknologi består av en damptørker hvor slam med tørrstoff innhold på over 15 prosent kjøres gjennom vår damptørke med en dobbelt skru, utviklet, og patentert av AquaGreen ApS og Danmarks Tekniske Universitet i fellesskap. Overhetet damp med omkring 200 grader gjør selve tørkejobben. Denne overskytende dampen går gjennom en varmeveksler hvor den kondenseres og hvor den forbrukte energien delvis gjenvinnes i form av oppvarming av kjølevannet. Dette kan brukes til oppvarming på anlegget.

Det forteller salgsansvarlig i AquaGreen Norge, Roy-Arne Breivik, til iLaks.

– Per i dag bruker vi eksempelvis ett Salsnes Filter i forkant for å løfte tørrstoffinnhold fra 0.2 prosent til 25-30 prosent. Vi har ikke behov for å bruke noen form for polymer, kun mekanisk avvanning, sier han fra kontorlokalene til AquaGreen i Melbu i Nordland.

Testet hos Nordlaks
AquaGreen Norge er eid 50 prosent av danske AquaGreen ApS, hvor oppfinner Claus Thulstrup er medeier. Resterende 50 prosent er eid av Melbu Systems, som har bistått i utviklingen av teknologien.

Oppfinner Claus Thulstrup. FOTO: AquaGreen

– Damptørkeren er utviklet med tanke på å gjøre den kompakt, med høy effektivitet. Vår største damptørker går fint inn i en 20 fots container. Den tørker slam til tørrstoffinnhold over 95 prsoentfra ett settefiskanlegg med fôring på rundt 5.000 kilo i døgnet gitt rensekrav på 50 prosent suspended solids. Interessen for tørket fiskeslam er sterkt økende da den både er lagringsstabil, luktfri og inneholder plantetilgjengelige næringsstoffer, sier Breivik.

Det siste året har prototypen vært testet ved Nordlaks sitt settefiskanlegg Smolten på Innhavet i Hamarøy.

– SD100E er per i dag klar for salg, og vi har vært så heldig at vi utover Smolten har nylig fått en ordre fra Nordland Akva på en damptørker med levering i mai 2018.

Avansert software
– Vår SD100E er pr i dag helautomatisert så den trinner seg opp og ned i forhold til de varierende mengder slam som er gjennom en vekst periode. Vi har en avansert software installert som muliggjør kontinuerlig overvåkning fra sentralt hold hos oss, med alarmer for det minste avvik fra normalen.

Breivik forteller videre at de har utviklet en pyrolyse-enhet som skal være klar for levering i løpet av neste høst og vinter.

– Det betyr at det tørkede fiskeslammet går videre inn i pyrolyse-enheten hvor temperaturen tas opp til rundt 650 grader. Ved den temperaturen avgir det organiske materialet gasser som antennes.  Av denne gassen som brennes brukes en mindre andel, rundt 20-30 prosent til tørkeprosessen, resterende går gjennom en veksler slik at bedriften får tilgang på store mengder varmt vann. Etter at energien er høstet sitter vi igjen med ett produkt som heter biokull.

Tørt slam til venstre og biokull til høyre. FOTO: AquaGreen

Biokull har mange gode egenskaper, i tillegg til å være utmerket som gjødsel og til jordforbedring.

– Kort fortalt gjør vi det samme som ett biogass anlegg gjør, bare langt mer effektivt. Vi høster all energien som er i fiskeslam, og i stedet for en biorest sitter vi igjen med biokull, ett positivt energi regnskap, og ett bidrag til reduksjon av CO2 i atmosfæren.